Hlavní obsah

Vědomí a podvědomí je jako ledovec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

1033

Vědomí je to, co vědomě víme, co si uvědomujeme. Obecně se říká, že 5% naší osobnosti je vědomých a zbylých 95% podvědomých.

Článek

Když se vědomě rozhodneme něco udělat,

většinou selžeme. Kolik jste si dal novoročních předsevzetí? Kolikrát jste sám sobě slíbil, že teď se začnete chovat jinak?
Protože dokud to děláme vědomě, jde to. Ale když jste své předsevzetí nedomluvil se svým podvědomím, tak jakmile vládu nad vámi převezme, ono si samo udělá, co chce.
V nejhorším případě se stane, že zabijete svou ženu. A pak zase přebere vládu vaše vědomí a vy se jdete udat. Protože vědomě jste ji nechtěl zabít. Ale vaše podvědomí ano. Celý případ je tady https://www.novinky.cz/clanek/krimi-muz-u-prahy-prejel-na-poli-znamou-autem-je-obvinen-z-vrazdy-40475668

Ale to je zcela výjimečný případ. Ale ukazuje, jak je důležité uzdravit si své podvědomí, protože nikdo z nás neví, co tam máme. A čím více chceme být dobří vědomě, tím více se může vaše podvědomí bouřit.

Když chcete použit techniku, která nevěří v podvědomí

Pak nemůžete udělat nic jiného, než se vypovídat druhému, co se vám děje. Takže třeba na facebooku jsou skupiny desítek tisíc žen, které si stěžují na to, že jejich muži jsou jako děti. Nikdy nic nevyřeší, protože řešení je v podvědomí.

A tak vznikla psychoanalýza

A Sigmund Freud jako první zjistil, že naše činy nejsou dány jen naším vědomím. Ale jeho cesta byla velice složitá. Takže na vyřešení jednoduchého problému byla potřeba spousta sezení.

Postupem času se techniky, jak se dostat k podvědomí zlepšovaly, až na konec vznikly hlubinné konstelace. Ty mají tu výhodu, že jsou dost nezávislé na daném člověku, když s tím nesouhlasíte, můžete poprosit o objektivizaci a během pár hodin si daný problém vyřešíte.

Samozřejmě jako ve všem, co se týká psychiky, platí, že můžeme řešit jen to, co chce sám klient. Takže to platí jen pro jednoduchý problém, který chce vědomě řešit klient. Když je celý problém složitější, i jeho řešení je delší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz