Hlavní obsah
Názory a úvahy

Žijeme v nové totalitě? Ano a ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

V nové totalitě rozhodně žije pan Andrej Babiš. Ten dokonce žije v horší totalitě, než za komunismu. Protože tehdy mohl skoro všechno, zatímco teď nesmí krást a dokonce je za to i popotahován.

Článek

My všichni žijeme ve staré totalitě svého strachu

Proto je tolik lidí nespokojených a někteří se dokonce chtějí vrátit zpět. Protože tehdy všichni měli práci, každý kdo chtěl, si mohl postavit domeček a bylo to taky takové krásné a milé.
Tedy až na ty, kdo chtěli svobodu a nebo dokonce ji chtěli natolik, až se kvůli tomu dostali do vězení.

Ale je pravda, že lidé, kteří neřešili věci, které se komunistům nelíbili, tak mohli být daleko svobodnější, než jsou teď. A není to jen proto, že máme tendenci to staré idealizovat, zatímco u toho nového to nejde.
Protože pro člověka, který se bojí, je teď mnohem víc důvodů, proč se bát, než dříve. Tehdy bylo na výběr ze dvou másel, pár druhů sýra a každý měl aspoň na to.
Zatímco dnes si můžete dopřát sýrů z celého světa a ten výběr může být pro mnoho lidí daleko stresovější, než mít jeden sýr. Navíc ještě je tam další důvod: Teď je daleko složitější předstírat, že jsme si všichni rovni, když se můžeme každý den z bulváru dočíst o tom, jak se ti úspěšnější (ne doopravdy, ale jen finančně) mají a co si mohou dopřát.
Nikdo nám nevysvětlí, že tito „úspěšní“ jsou možná méně šťastní, než my, protože skutečně šťastný člověk nemusí druhé omračovat svým bohatstvím.

Řekni mi, jak vidíš svět kolem sebe a já ti řeknu, kdo jsi

Já naopak vidím tuto společnost jako svět příležitostí. Zatímco za komunismu bych se musel bát a nevystrkovat moc růžky, teď mám stejnou možnost a kromě ní mám ještě tisíce jiných možností. Chci jet na Mt. Everest? Mohu. Chci cestovat levně? Mohu. Chci se udřít, abych měl peníze? Mohu. Chci si vydělat dost peněz, abych mohl žít? Mohu. Chci být členem sekty? Mohu, ale zaplatím za to vysokou cenu. Chci být sám za sebe? Mohu.
Mohu napsat takovýto článek? Mohu. Ale mohu napsat i článek, který říká, že tady je nová totalita. A nejenže ho mohu napsat, já ho mohu přednášet před celým parlamentem a mám svobodu projevu, ale i svobodu po projevu.

Chcete ustupovat svému strachu?

Můžete. Ale pak váš strach bude růst až vás nakonec úplně ovládne.
A toho chtějí využít lidé, kteří chtějí využít vašeho strachu. Jako třeba pan Walter, který chce využít vašeho strachu z parazitů, aby se mohl sám stát parazitem. Jestli se mu chcete postavit, přečtěte si článek, který zpovídá jednoho z hlavních představitelů psychologie a naučte se, jak vypadá manipulace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz