Hlavní obsah
Zdraví

Světoví lídři budou řešit „Nemoc X“, možnou pandemii 20krát smrtelnější než COVID-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Kaiser; Midjourney

V rámci setkání Světového ekonomického fóra, které proběhne příští týden v Davosu, budou světoví lídři diskutovat o „Nemoci X“. Důvodem je varování odborníků, že tato pandemie by mohla být až 20krát smrtelnější než nedávný výskyt COVID-19.

Článek

Co je Nemoc X?

Podle Světové zdravotnické organizace „Nemoc X“ označuje neznámý patogen, který by mohl způsobit vážnou pandemii. Termín byl poprvé uveden v roce 2017 a získal na významu v souvislosti s rizikem neidentifikovaného infekčního onemocnění, které by mohlo mít devastující dopady na celosvětové zdraví.

Téma pro konspirátory

Záměr globálních lídrů diskutovat o přípravě na Nemoc X již nyní vyvolává bouřlivé diskuse na sociálních médiích. Např. Monica Crowleyová, bývalá analytička Fox News a asistentka ministra financí pro veřejné záležitosti v Trumpově vládě, ve svém tweetu mj. uvedla, že nová nákaza umožní světovým vůdcům zavést další lockdown, omezit svobodu projevu a zničit další svobody.

Globální spolupráce je dle odborníků zásadní

Vědci zdůrazňují, že taková setkání jsou nezbytná pro předcházení budoucím pandemiím, s důrazem na přípravu na neznámé patogeny, jako je Nemoc X. Kladou důraz na nutnost globální spolupráce, výzkumu a předvídavosti, aby bylo možné rychle a efektivně reagovat na nečekané hrozby ve prospěch celého lidstva.

Dr. Stuart Ray, zástupce vedoucího lékařského oddělení pro integritu dat a analytiku na lékařské fakultě Johnse Hopkinse, sdělil časopisu Fortune, že by bylo nezodpovědné, kdyby se světoví lídři na fóru nesešli. „V zaznamenané historii došlo k několika takovým událostem a nedávná pandemie koronaviru nás naučila, že rychlá reakce může zachránit miliony životů,“ řekl. „Koordinace reakce v oblasti veřejného zdraví není konspirace, je to prostě zodpovědné plánování.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám