Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je fascinující, jak vládní propagandisté dokáží ohýbat data ve svůj prospěch

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Čísla jak před covidem. Česká ekonomika dohnala propad, stačilo jenom trochu změnit počítání.

„Statistika nuda je, má však cenné údaje,“ zpívají ve známé písničce Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř. Ve světle rozsáhlé revize dat o výkonu tuzemské ekonomiky ze strany ČSÚ by se ale hodilo do verše doplnit, že je také účinným politickým nástrojem.

Článek

Byť to sice současní vládní propagandisté neradi vidí, ale k oživení ekonomiky po pandemii začalo docházet v důsledku opatření přijatých za vlády Andreje Babiše. To už se jim ale do krámu nehodí…

Na úvod musím říct, že ČSÚ to nemá se současnou vládou lehké. Když inflace rostla, byli obviňováni, že ji počítají špatně. Když pak inflace klesala, pro změnu bylo špatně to, že neklesá dostatečně rychle. Prostě vyber si…

Možná i z toho statistici chtěli předejít zbytečnému obviňování a zveřejnili rozsáhlou revizi dat o výkonu tuzemské ekonomiky. Ta ukázala, že Česko ekonomickou úroveň z roku 2019 dohnalo už v roce 2022. Tuzemské hospodářství tak od pandemie nevstoupilo ani do technické recese, protože se jeho hrubý domácí produkt nesnížil dvakrát po sobě, což je pro označení recese stěžejní.

A co jsme se vlastně dozvěděli? Největší růst HDP byl zaznamenán v roce 2021, kdy ekonomika vzrostla o 4 % (původně bylo uváděno 3,3 %). Tento růst byl výsledkem zvyšující se spotřeby, nízké inflace, růstu důchodů a platů. To jsou opatření zavedená právě Babišovou vládou. Takové výsledky se ovšem současné vládě nehodí a snaží se je proto přecházet mlčením.

Čísla ale mluví jasně - růst HDP v roce 2022 byl do značné míry výsledkem opatření předchozí vlády - tedy vlády hnutí ANO. Není zač. Zvyšování důchodů, dynamika mezd a nové investice vytvořily ekonomický polštář, který měl pozitivní vliv i v následujícím roce. Současná vláda si však připisuje zásluhy za růst, který ve skutečnosti vychází z rozhodnutí bývalé vlády.

Je pozoruhodné, jak vládní propagandisté mistrně manipulují s daty a interpretacemi, aby jim vyhovovaly. Přepočty HDP byly provedeny tak, aby zahrnovaly nové metodiky. Ilustračně započtení Ukrajinců pracujících v ČR, což vedlo k umělému zvýšení růstu. Tato data se stala oslavovaným nástrojem pro některé novináře, kteří prakticky okamžitě začali psát o nečekaně dobrém stavu ekonomiky. Jaksi už ale „zapomněli“ dodat, že významná část tohoto růstu je dědictvím Babišovy vlády….

Pokud se podíváme na poslední data, pokles HDP v roce 2023 je zcela jasně výsledkem současné vlády, stejně jako přinejlepším stagnující růst v roce 2024. Ekonomika čelí problémům, které jsou maskovány změnami metodik a přepočty. Milí propagandisté, pozor ale - skutečný stav nelze dlouhodobě skrýt.

Je důležité, aby si veřejnost uvědomila, jakým způsobem jsou data manipulována a jak politické zájmy ovlivňují interpretaci ekonomických výsledků. Růst HDP v letech 2021 a 2022 je především zásluhou opatření Babišovy vlády a současné snahy o přepisování historie jsou nepoctivé a zavádějící.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz