Hlavní obsah
Aktuální dění

Stavební chaos v podání Pirátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Kolovratník

Rekodifikace stavebního práva se stala vítězem prestižní ankety Zákon roku 2021.

Tohle se opravdu nepovedlo. Už od 1. ledna 2024 má začít platit nový stavební zákon, jehož původní verzi vláda 5K v čele ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem zásadně překopala.

Článek

Ukazuje se, že ministr Bartoš zaspal a pár měsíců před plánovaným spuštěním není vůbec nic připraveno. Reálně tak hrozí, že stavební úřady budou od 1. ledna 2024 totálně paralyzovány a nastane chaos, nejistota a zbytečné komplikace.

Rekodifikace stavebního práva patří mezi největší úspěchy minulého volebního období. Společně s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou jsme připravili stavební zákon, který by zásadně zrychlil a zjednodušil stavební řízení v České republice. Připomínám, že nový stavební zákon byl dokonce odbornou veřejností oceněn v anketě jako Zákon roku 2021. Vše nasvědčovalo tomu, že se konečně dočkáme potřebné změny a Česko se konečně zařadí po bok nejvyspělejších států světa. Jenže to by se do cesty nesměla postavit vláda Petra Fialy…

Babišovi se úspěch neodpouští

Celý příběh má jednu velkou kaňku, která se v tomto případě neodpouští. Ačkoliv byl nový stavební zákon oceněn širokou i odbornou veřejností a mohl výrazně pomoci českému stavebnictví, s příchodem nové vlády došlo na zásadní změny. Zkrátka vládní pětikoalice nemůže z ideologických důvodů dopustit, aby tento skvělý zákon začal pomáhat lidem a odboural zbytečnou byrokracii v momentě, kdy se jedná o nepopíratelný úspěch bývalé vlády Andreje Babiše. Tohle prostě nejde.

Ministr Ivan Bartoš z tohoto důvodu ihned po volbách přispěchal s tím, že se nový stavební zákon musí změnit a to se mu také podařilo. Došlo na zásadní změny v celém systému, jako je například zachování roztříštěné soustavy stavebních úřadů atd. Místo toho, aby nový stavební zákon již pomáhal lidem v praxi podle původního harmonogramu, došlo k odložení jeho platnosti až na 1. leden 2024.

Nic není připraveno

Ministr Bartoš ovšem zaspal a nic není připraveno. Nejsou připravené potřebné vyhlášky, chybí informace, kolik stavebních úřadů má zaniknout a také kde a tak dále. Není nastaveno, kdo co přesně bude povolovat a neví to dokonce ani samotní úředníci. Věřím, že ministr Bartoš se brzy probudí z letního režimu a vyhlášky dá do připomínkového řízení. Z mého pohledu je to ovšem velmi pozdě.

A to nejlepší nakonec, byť v tomto případě by spíše sedělo to nejhorší. Základním stavebním kamenem nového stavebního zákona je tzv. Portál stavebníka. Jedná o klíčový prvek digitalizace stavebního řízení, který má fungovat od začátku příštího roku. Navzdory této skutečnosti ale tendr na IT dodavatele stojí! Jak ho chce MMR takhle rychle zajistit? Vše nasvědčuje tomu, že tento přešlap ministra Ivana Bartoše nás všechny vyjde pěkně draho…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz