Hlavní obsah

Dobrodružný život Ernesta Hemingwaye: Slavný spisovatel přežil dvě letecké havárie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ernest Hemingway nebyl jen plodným autorem, ale vedl také mimořádně dobrodružný život, který ho několikrát málem stál život.

Článek

Ernest Hemingway byl z nejvýznamnějších amerických spisovatelů 20. století, známý svým minimalistickým stylem a dobrodružným životem. Narodil se v roce 1899 a proslul svými romány, jako jsou Sbohem, armádo, Komu zvoní hrana nebo Stařec a moře, za který získal Pulitzerovu cenu a následně i Nobelovu cenu za literaturu. Hemingway měl vášeň pro cestování, lov a rybaření, což ovlivnilo nejen jeho tvorbu, ale i jeho osobní život. Během svého života byl válečným korespondentem. Jeho dobrodružný život se mu málem stal osudným.

Nešťastný střet

První letecká nehoda Ernesta Hemingwaye v roce 1954, která se odehrála během jeho safari v Africe, byla jako vystřižená z dramatického filmu. Hemingway, jeho manželka Mary a další členové jejich expedice letěli malým letadlem nad Ugandou, kde obdivovali krásy africké krajiny a divoké zvěře. Let měl být rutinní, ale když jejich letoun letěl nízko nad oblastí Murchisonových vodopádů na řece Nilu, pilot nezvládl situaci a narazil do telegrafního drátu nataženého přes řeku. Tato chyba vedla ke ztrátě kontroly nad strojem a letadlo se zřítilo do husté džungle.

Pád letadla byl velmi divoký. Letoun se roztříštil mezi stromy a posádka zůstala uvězněna v divočině bez možnosti okamžité pomoci. Hemingway, známý svou odolností a fyzickou zdatností, si při pádu způsobil řadu zranění, včetně poranění ramene a několika modřin. Navzdory šoku a zraněním se snažil zůstat klidný a pomáhat své ženě i ostatním členům výpravy. Záchrana nepřicházela hned, a tak strávili několik hodin ve vyčerpávajících podmínkách tropického lesa, obklopeni divokými zvířaty a nebezpečím. Tím však smolný příběh amerického spisovatele nekončí.

Nehorázná smůla

Druhé letecké neštěstí Ernesta Hemingwaye se odehrálo pouze den po jeho první katastrofě, a tím se stal tento nepříjemný zážitek ještě více šokující a dramatický. Po havárii, kdy se jejich letadlo zřítilo do džungle, se Hemingway a jeho manželka Mary pokusili odletět jiným letadlem, které mělo posádku přepravit do bezpečí a poskytnout potřebnou pomoc. Tento let měl být pro ně spásou, ale osud měl pro Hemingwaye připraveno další nebezpečí.

Při pokusu o vzlet se stalo něco nepředvídatelného. Pilot, čelící technickým potížím, nedokázal správně ovládnout stroj, a letadlo se zřítilo zpět na zem. Nehoda byla katastrofální – při nárazu explodovalo, což způsobilo obrovský požár. Hemingway, jehož tělo bylo oslabeno zraněními z předchozí nehody, byl tentokrát vystaven ještě většímu nebezpečí. Při této nehodě utrpěl Hemingway vážná zranění, včetně prasklé lebky a popálenin. Jeho stav byl kritický. Naštěstí měl spisovatel opravdu tuhý kořínek a nakonec byl zachráněn.

Tragický konec

Poté Hemingway absolvoval dlouhou a bolestivou rekonvalescenci, během které se musel vyrovnat nejen se svými fyzickými zraněními, ale i psychickými následky těchto tragických událostí. I přesto se spisovatel potýkal až do konce života se zdravotními problémy. Ty byly však způsobeny nejenom dobrodružným životem, ale i neřízením pitím, kterému se rád oddával.

Ernest Hemingway zemřel 2. července 1961 ve svém domě v Ketchumu, Idaho, ve věku 61 let. Jeho smrt byla tragická a vyvolala velký rozruch. Trpěl dlouhodobými depresemi a duševními problémy, které se zhoršily v důsledku jeho zdravotních problémů a předchozích traumat, včetně zranění utržených během jeho dobrodružného života.

Hemingwayova smrt byla výsledkem sebevraždy; zastřelil se svou loveckou puškou. Jeho smrt byla považována za tragickou ztrátu pro literární svět, a to zejména vzhledem k jeho významu a vlivu na moderní literaturu. Po jeho smrti byla v jeho domě nalezena řada rukopisů a poznámek, které naznačovaly jeho neustálý zápas s osobními démony. Jeho odkaz přetrvává dodnes, ačkoli jeho tragický konec zůstává bolestivou připomínkou jeho vnitřních bojů.

Zdroj: Wikipedia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz