Hlavní obsah
Knihy a literatura

Hororová klasika Řbitov zviřátek se dočkala nového vydání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kudělka

Americký spisovatel Stephen King je v naších končinách velmi oblíbený. Mezi jeho nejznámější tituly se bezesporu řadí i román Řbitov zviřátek. Ten teď vyšel ve zbrusu novém vydání.

Článek

Příběh knihy zavede čtenáře do městečka Ludlow. Rodina Creedových se usadí ve starém domě v půvabném prostředí venkova státu Maine. Otec lékař, krásná žena, rozkošné děti. Zdálo by se, že nic nemůže překazit jejich štěstí. Avšak objevuje se cosi, co mrazí krev v žilách, cosi strašnějšího než sama smrt. Cosi nesrovnatelně příšernějšího a silnějšího… Hororová klasika, která vzešla z pera Stephena Kinga, patří k nejznámějším autorovým dílům. Celkem nedávno se Řbitov zviřátek dočkal zbrusu nového vydání, za kterým opět stojí nakladatelství Beta. Kniha dostala opravdu povedenou obálku, kterou má na svědomí Anežka Kůlová.

Téměř dokonalý příběh

Upřímně musím říct, že Kinga nemám tak načteného, jako mnozí. S tvorbou mistra hororu se stále seznamuju, proto i takovou klasiku, jako je Řbitov Zviřátek, jsem četl vůbec poprvé. A musím říct, že to byl opět nezapomenutelný zážitek. Tahle kniha přesně ukazuje, proč je Stephen King tak oblíbeným autorem. Velice chytlavý, zábavný a do posledního slova promyšlený příběh, který má na čtenáře přichystaný takové dějové zvraty, že vám půjde hlava kolem. K tomu přidejte dech beroucí, lehce mrazivou atmosféru a bravurně napsané postavy. Tohle všechno dejte dohromady a dostanete téměř dokonalou knihu, jejichž přečtením rozhodně chybu neuděláte. Od prvního řádku se mě navíc zmocnil nepříjemně vtíravý pocit, že se něco zvrtne, který mě až do konce knihy nepustil. Takhle si představuju poctivý horor.

„I don't want to be buried in a pet sematary.“

Škoda toho konce

Nechci si hrát na odborníka. Jak už jsem psal výše, moc jsem toho od Kinga nečetl, ale zatím mě u všeho, co jsem od mistra hororu četl, vždy zklamal závěr knihy. Bohužel, tady tomu není jinak. Konec mi přišel lehce zmatený, v porovnání se zbytkem knihy i trochu odbytý. Je to škoda, protože to mohl být plný počet.

Foto: Martin Kudělka

Nové vydání se dočkalo přepracované obálky.

Dvojice k popukání

Ústřední postavou celého příběhu je lékař Louis Creed. Ten se svou rodinou přestěhuje na malebný venkov. Bohužel krátce na to se musí vypořádat s nelehkou situací. V té době však netuší, že ho čeká něco ještě mnohem horšího. Louis v tom naštěstí není sám. Sekunduje mu totiž Jud. Zkušený a životem ostřílený stařík. To, jak se povedlo Kingovi napsat jednotlivé charaktery, zaslouží obdiv. Ať už zmíněná dvojice, či vedlejší postavy, všechny jsou to posledního detailu vybroušené a do příběhu sedí jako hrnec na víte co.

Nemám slov

Závěrečné shrnutí snad není ani potřeba. Řbitov zviřátek je léty prověřená klasika, která stále má čtenářům co nabídnout. Ať už jde o propracovaný příběh, skvěle charaktery postav nebo neopakovatelnou atmosféru. Tahle kniha má zkrátka vše, co čekáte od poctivého hororu.

HODNOCENÍ: 9/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz