Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kladivo na čaroděje je zpět, a to v ještě lepší formě než dřív

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kudělka

Oblíbená série Kladivo na čaroděje vychází již od roku 2012. Po několikaleté pauze se čtenáři konečně dočkali nového dílu s názvem Pád do reality.

Článek

Série Kladivo na čaroděje se vrací po dlouhých sedmi letech a pokračuje tam, kde skončila první řada. Jiří Pavlovský, který je jedním z hlavních autorů této série, spolupracoval tentokrát s Martinou D. Antonín. Pád do reality otevírá druhou řadu, kterou fanoušci této městské fantasy dlouho očekávali.

Magie je zpátky!

Jak praví anotace: Svět je kouzelné místo. Ano, už to opět platí. Magie se mu zase vlévá do žil jako alkohol do vyschlého hrdla notorikova. A obývají ho kouzelní lidé, kteří ještě včera neměli o svém nadání ani ponětí. Staří velcí hráči jsou pryč, noví ještě tak velcí nejsou a metoda pokusu a omylu zažívá zlatý věk. Praha je kouzelné město a nikdy si toto označení nezasloužila víc. Právě tady je magie ryzí a nejsilnější, sem se soustředí zájmy staronových šedých eminencí světového zápasu o moc. Nikdo vlastně netuší, co ze spojení nové, syrové moci a nezvladatelného civilizačního pokroku 21. století vznikne. A tak se zkouší ledasco. Například Walter Semerád ve vedení rozsáhlého aparátu Vatikánské vyšetřovací komise, což je pro ctižádostivého nekromanta splněný sen i nejhorší noční můra v jednom. Nebo spousta různých druhů vína, protože Klaudie Doskočilová se už dívá na své životní dno zespodu, a také už jen dnem, občas flašky, většinou jen děravého krabičáku. Vincenc nezkouší nic. Vincenc je mrtvý. A Felix by to všechno bezmocně sledoval z božské perspektivy, kdyby na oběžné dráze neměl mnohem důležitější věci na práci. Vítejte v nové realitě.

Ve víru akce

Kniha má docela pomalý rozjezd, to však dává prostor, hlavně tedy pro nové čtenáře, zorientovat se jak v postavách, tak i v předchozích událostech, které přímo navazují na aktuální příběh. Naštěstí jdou autoři dost na ruku a vy tak nemusíte načítat předchozích dvanáct dílu, abyste pochopili, o co v knize vlastně jde. Když si odbydeme prvotní oťukávání a děj začne nabírat na obrátkách, začne teprve ta pravá zábava. Kniha rychle vtáhne čtenáře do víru akce a napětí, přičemž nechybí ani nečekané situace a překvapivé zvraty, které doslova berou dech. Příběh je navíc vyprávěn skrze několik dějových linií, které se v klíčových momentech protnou, což dodává knize na dynamice a atraktivitě.

Foto: Martin Kudělka

Mám v tom guláš

Co se týče postav, nemohu říct, že by si mě některý z hlavních hrdinů vyloženě získal. Na druhou stranu musím ocenit, že jsou velmi dobře vykreslené a jejich charaktery jsou pečlivě promyšlené. Na můj vkus se jich však v příběhu objevuje až příliš mnoho, což občas vedlo k tomu, že jsem se v nich ztrácel. Pro někoho, kdo má načtenou celou sérii, bude orientace mezi postavami jistě snazší, ale pro mě jako nového čtenáře to bylo místy matoucí.

Pusťte se do ní!

Čas zakončit tuto recenzi. Pád do reality byla moje první zkušenost se sérií Kladivo na čaroděje a už teď můžu s jistotou říct, že rozhodně ne poslední. Nejenže se chystám pustit do dalších dílů, ale pohrávám si i s myšlenkou, že se vrátím k celé předchozí řadě. Nemohu popřít, že jsem se u čtení skvěle bavil. Pád do reality mi nabídl nenáročné, ale velmi zábavné čtení, které splňuje všechny atributy správné akční fantasy – od napínavých zvratů po zajímavě vykreslené postavy.

Pokud ještě váháte, zda po této knize sáhnout, rozhodně doporučuji nejen Pád do reality, ale i celou sérii. Je to ideální volba pro ty, kteří hledají napětí, akci a trochu magického chaosu.

HODNOCENÍ: 8/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz