Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kniha Muž bez minulosti vypráví příběh člověka, který nedal vyšetřovatelům StB spát

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kudělka

Příběh Karla Nováka, muže, jehož skutečnou identitu se nikdy nepodařilo odhalit, je poměrně známý. Novinka z nakladatelství Epocha se snaží tento příběh zasadit do širšího dobového kontextu a nabídnout čtenářům nové úhly pohledu.

Článek

Nová kniha spisovatele Aleše Česala Muž bez minulosti: Podivuhodný příběh Karla Nováka se věnuje jedné z největších záhad v našich novodobých dějinách. Blíže se na ní podíváme v následující recenzi.

Muž bez minulosti

Autor zpracovává příběh, který nemá v naších dějinách obdoby. V padesátých letech 20. století zadržely československé bezpečnostní orgány poblíž státní hranice s Polskem člověka, který byl hluchoněmý a trpěl ztrátou paměti. Ani po dlouhých dvaceti sedmi letech se Státní bezpečnosti nepodařilo zjistit jeho pravou totožnost ani co bylo jeho úkolem. To samozřejmě vyvolává spoustu otázek. Šlo o tajného agenta nebo válečného zločince? V jeho občanském průkazu sice stálo jméno Karel Novák, ale v dnes už odtajněných spisech vystupuje pod krycími jmény „N-44“, „Neznámý“ či „Marťan“. Jeho sousedé a známí mu přezdívali „Karel špion“. Jeho tajemství odolávalo tvrdým výslechům i drogám a vlastně odolává dodnes. Otazníky je obestřena i jeho smrt na počátku osmdesátých let.

Informačně nabité čtení

Pokud očekáváte, že tato kniha přináší nová či překvapivá odhalení, asi vás zklamu. Muž bez minulosti spíše shrnuje dostupné informace a představuje je čtenáři v kontextu doby, kdy se události odehrály. Přesto jde o velmi zajímavé a informačně bohaté čtení. Autor se snaží zasadit příběh Karla Nováka do dobového rámce a odpovědět na otázky, které se během času kolem této záhadné postavy vynořily.

Kniha je napsána velmi poutavě a zajímavě, a opravdu jsem měl problém se od ní odtrhnout. Není příliš dlouhá, má necelých dvě stě stran, takže jsem ji zvládl přečíst na dva zátahy. Kromě množství informací obsahuje i řadu dobových fotografií a dokumentů, které celý příběh skvěle doplňují a dodávají mu autenticitu. Díky tomu čtenář nejenže lépe pochopí historické souvislosti, ale také si lépe představí atmosféru doby, ve které se příběh odehrává.

Jestli musím knize něco vytknout, je to bohužel kvalita zpracování. Při čtení jsem narazil na několik překlepů, které celkový dojem kazí. Kdyby šlo jen o špatně napsané písmeno, dalo by se to přehlédnout, ale v několika případech se jednalo o celá slova, což je opravdu problém. Tyto chyby bohužel narušují plynulost čtení a zbytečně ubírají na kvalitě jinak velmi dobré knihy.

Dobrá volba

Pokud vás zajímají novodobé dějiny, kniha Muž bez minulosti: Podivuhodný příběh Karla Nováka je pro vás jako stvořená. I když se v textu vyskytne několik překlepů, kniha nabízí velmi dobře zpracovaný a poutavý příběh o záhadném muži, který dodnes zůstává zahalen mnoha otázkami. O osobu Karla Nováka se zajímám již delší dobu a mnoho informací mi bylo známých, přesto mi tato kniha nabídla nový pohled na některé věci. I proto ji mohu s klidem doporučit všem, kteří se o tuto záhadnou postavu zajímají nebo mají rádi příběhy s historickým pozadím.

HODNOCENÍ: 7/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Karel Novák

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz