Hlavní obsah
Knihy a literatura

Mrazivý román Druhý dech: Vážný kandidát na nejlepší knihu tohoto roku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kudělka

Knižní debut Daniela Krásného, který nám poodhalí zákulisí reklamních agentur, patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co se letos objevilo na pultech knihkupectví.

Článek

Konečně jsem se dostal k jedné z nejvýraznějších knih letošního roku – Druhý dech od Daniela Krásného, která vzbudila značný ohlas na české literární scéně. Lehce hororově laděný příběh, který zavede čtenáře do prostředí reklamní agentury, sbírá převážně velmi kladná hodnocení. Moje očekávání byla tedy vysoká. Zda se je podařilo naplnit, se dozvíte v následující recenzi.

Vítejte v reklamní agentuře

Příběh knihy Druhý dech se točí okolo přípravy jedné reklamní kampaně a spolu s hlavními hrdiny zavítáme do České Kanady. Adolf Majer má za sebou fakt mizerné čtyři měsíce života. Jeho manželka, instagramová hvězda @johankazparku, ho opustila kvůli jinému muži, a v reklamní agentuře Craven, v níž pracuje jako kreativní ředitel, kazí, na co sáhne. Se svými agenturními kolegy, ředitelem Švejkem a grafickou elévkou Julií, přijímají pozvání na netradiční výběrové řízení, které se má uskutečnit v hotelovém komplexu v okolí třeboňských rybníků, borových lesů a rozsáhlých rašelinišť. Nemají přitom nejmenší tušení, že kromě nápadů může během pobytu vyvěrat na povrch i něco mnohem temnějšího.

Čte se to samo

Řekněme si to upřímně – Daniel Krásný opravdu umí psát. A umí psát neuvěřitelně čtivě. Stačilo mi jen pár stránek, aby mě kniha zcela pohltila. První dvě třetiny, nabité napětím, nečekanými zvraty a šokujícími odhaleními, utekly jako voda. Ke konci to však začalo trochu váznout, protože závěrečná část na mě působila lehce natahovaně. Naštěstí to vynahradilo naprosto šokující finále, které mě doslova vystřelilo z bot.

Kniha je doslova protkána různými filmovými hláškami a popkulturními odkazy. Zpočátku to bylo příjemné zpestření, ale musím přiznat, že mě to v pozdější fázi začalo rušit. A to ze dvou důvodů. Zaprvé, bylo jich až příliš mnoho, a jako někdo, kdo se hororovým filmům téměř vyhýbá, jsem si často musel googlit, na co autor naráží, jinak bych vůbec netušil, o čem je řeč. Tady by platilo staré známé: „Někdy je méně více.“

Vynikající atmosféra

Samotný příběh se opravdu vydařil. Několik dějových linek, které se vzájemně lehce prolínají a nepostrádají šokující zvraty a nečekané situace, nakonec vrcholí impozantním koncem, který by asi málokdo předvídal. Celý příběh má navíc zatraceně pochmurnou atmosféru, která se vám postupně začne zarývat pod kůži. Tento temný nádech je skvěle umocněn volbou prostředí, kdy je děj zasazen do České Kanady, což dokonale dotváří tíživou atmosféru knihy.

I když se mnou možná někteří nebudou souhlasit, musím uznat, že se i přes velké množství zápletek podařilo udržet příběh vcelku po kupě. Je však trochu škoda už zmíněné poslední třetiny, která po pečlivě budovaném ději působí lehce unaveně a natahovaně. Naštěstí to zachraňuje již několikrát zmiňované šokující finále.

Pár věcí bych ještě rád dodal k postavám. Ty jsou podle mě skvěle zpracované a výborně zapadají do celého příběhu. Každá postava má svou vlastní jedinečnou roli a přispívá k tomu, že příběh je zajímavější a bohatší. Jejich charaktery jsou dobře vykreslené, což činí celý příběh živější a poutavější.

Povedená záležitost

Když bych měl celou knihu shrnout, musím říct, že jsem si Druhý dech opravdu užil. Ano, během čtení jsem narazil na pár věcí, které mi vadily, jako například množství popkulturních odkazů, které mě v pozdější fázi vytrhávaly z četby, nebo natahování některých pasáží. Ale ve výsledku to nejsou závažné problémy, které by výrazně kazily celkový dojem. Pokud tedy hledáte skvěle napsanou, zábavnou a napínavou knihu, u které se navíc budete lehce bát, Druhý dech je bez debat skvělá volba, neboť tenhle titul patří k tomu nejlepšímu, co u nás letos vyšlo. Musím říct, že se Danielovi jeho debut opravdu povedl, a už teď se těším na jeho případnou další knihu.

HODNOCENÍ: 9/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz