Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Postcrossing: Propojte se skrze poštovní pohlednice s celým světem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Kudělka

Říká vám něco Postcrossing? Díky němu se můžete spojit spojit s lidmi z celého světa za pomoci papírových pohlednic. Jak na to se dozvíte v článku.

Článek

Postcrossing dokázal zaujmout už stovky tisíc lidí po celém světě. Kde se tahle služba, která přiměla lidi i v této digitální době posílat papírová psaní, vzala? Její počátek se datuje do roku 2005. Za vznikem stojí portugalský student Paul Magalhaes. Ten s oblibou posílal, a hlavně pak dostával poštovní zásilky. Ze všeho nejraději pak pohlednice. Proto si, jako vysokoškolský projekt, vymyslel službu, která umožní uživatelům po celém světě navzájem si posílat pohlednice. Tak vznikla služba Postcrossing.

Služba nabrala rychle na popularitě. V roce 2008 měla na kontě rovný milion poslaných pohlednic. Dnes je toto číslo mnohonásobně vyšší. Aktuálně se bavíme o téměř 75 milionech pohledech, které se i uživatelé v rámci této služby poslali. Když už je řeč o uživatelích, momentálně má Postcrossing přes 800 tisíc aktivních členů. Není to na první pohled závratný počet. Nahlédneme na něj však v kontextu dnešní doby, kdy jedním klikem odešlete zprávu nebo fotografii kamkoliv do světa, je to úctyhodné číslo. Myslete na to, že musíte pohlednici nejenom fyzicky vypsat, nalepit známku, ale ještě je potřeba ji odnést do schránky. Pro mnoho lidí, je tohle dnes již nemyslitelné. Pro uživatele služby Postcrossing je to však denní rutina.

Foto: Martin Kudělka

Pohlednice z celého světa

Jak to vlastně celé funguje? Nehledejte v tom žádné složitosti. Služba je jednoduchá, přehledná a uživatelsky přívětivá. Základem je, aby se člověk zaregistroval na portálu postcrossing.com. Registrace je samozřejmě zdarma, stejně jako celá služba. Poté člověk vyplní základní údaje. Něco málo o vás, koníčky, záliby, krátká zmínka o vašem bydlišti, vaší práci, zkrátka něco, čím pomůžete ostatním uživatelům vás více poznat. Naprostým základem je samozřejmě poštovní adresa. A máte hotovo. Pak už jen stačí vylosovat si adresu, na kterou poputuje váš první pohled. V ten samý okamžik si vaši adresu vylosoval jiný uživatel. Neplatí tedy, že by si dvojice posílala pohlednice navzájem. Zároveň však platí, že za každý odeslaný byste měli jeden obdržet. Důležité je taky zmínit, že spolu s adresou si vylosujete i unikátní ID, kterým musí být každá pohlednice označena. Tohle identifikační číslo slouží především k registraci obdržených pohledů.

Komunita se za dobu existence rozrostla na téměř milion aktivních uživatelů. Nejpočetněji jsou zastoupení Němci a Rusové, hojně se Postcrossing uchytil i u nás. V rámci služby však své pohlednice budete moct poslat téměř do celého světa. Mně osobně už se podařilo podařilo za relativně krátkou dobu poslat psaní třeba do USA, Japonska, Taiwanu, Číny nebo Ruska. Stejně rozmanitě vypadá i můj seznam obdržených pohlednic. Pokud se krátce pobavíme o samotných pohlednicích, ty většinou obsahují krátký popis odesílatele a malou zmínku o jeho bydlišti. Sem tam se objeví i zmínka o aktuálním počasí nebo pár slov o aktuálním dění z daného místa. Občas jsou však uživatelé ještě kreativnější. Jednou jsem obdržel krátkou báseň, já naopak posílal krátký recept na typicky české jídlo. Fantazii se meze opravdu nekladou. Motiv pohlednice je taktéž na vás. Pozor však, někteří uživatelé mají své preference, proto doporučuji vždy prostudovat profil adresáta. Vězte však, že radost uděláte už i samotným psaním. Je přece krásné dostat od někoho z druhé strany zeměkoule něco, čemu dotyčný musel věnovat svůj čas a pozornost je proto, aby vás potěšil. Postcrossing opravdu spojuje lidi pomocí pohlednic. Pokud si chcete tuhle báječnou aktivitu vyzkoušet, není nic lehčího než se zaregistrovat na oficiálním webu a začít s posíláním. Happy Postcrossing!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz