Hlavní obsah
Knihy a literatura

Co vyděsilo Neználka pod postelí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Lavay (původní ilustrace J. Zápal, 1961)

Kulatá plochá nestvůrka a záhada z knížky pro děti.

Článek

Určitě už ji dobře znáte: kulatou plochou nestvůrku, která v bytě čas od času zavrní, vykoukne spoza nábytku, s pomocí vestavěných senzorů prosmýčí pokoj a po práci zase poslušně vklouzne do svého pelíšku – automatický robotický vysavač.

Kdo ho vymyslel?

Podle Wikipedie se začaly první „robotické vysavače“ oficiálně vyrábět až v polovině devadesátých let 20. století. Prvním sériově vyráběným zařízením tohoto typu měl být revoluční Trilobite společnosti Electrolux odkaz.

Málo se ale ví, že hypermoderní robotický vysavač podrobně popsal už spisovatel Nikolaj Nikolajevič Nosov, v roce 1958. Ve své knížce Neználek ve Slunečním městě představil první setkání s robotickým vysavačem takto:

„Ráno Neználka probudil jakýsi podezřelý zvuk… Otevřel oči, a tu uviděl na podlaze nedaleko postele podivný malý strojek. Lezl po pokoji od stěny ke stěně a bez ustání bzučel. Na první pohled připomínal želvu: byl shora také tak vypouklý a zespod plochý…“

„Vtom strojek dolezl ke Strakáčkově posteli, válela se tam spousta papírků od bonbónů. Strojek přejel po papírcích sem a tam – a papírky zmizely, jako by se do země propadly.“

Nikolaj Nikolajevič Nosov si ale svůj vynález z roku 1958 nenechal patentovat, na Neználka mnozí zapomněli a tak vizionářského autora knížek pro děti napodobili až po dlouhých desítkách let jiní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz