Hlavní obsah
Bydlení

Hypoteční sazby po snížení základní úrokové sazby ČNB opět klesnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Machala

Základní úroková sazba opět klesla. Co to znamená pro ty, kteří si chtějí zajistit vlastní bydlení?

Článek

ČNB dnes oznámila další snížení základní úrokové sazby – dvojnásobné oproti tomu předvánočnímu. Takže jsme na 6,25 %. Minule už jen náznak možného snižování sazby ze strany ČNB měl za následek přehlídku nabídek nižších hypotečních sazeb ze strany komerčních bank, a tento trend pokračoval i po snížení. Část odložené poptávky, která bobtná už od léta předloňského roku, se opět přelije přes pomyslnou hráz dostupnosti hypotéky. Předpokládám, že někde u vysněné hodnoty okolo 4 % se ta hráz protrhne úplně. I přes mezikvartální nárůst nabídkových cen pražských bytů o 6 % se stále dá smlouvat, 74 % zájemců ale stejně neví jak. A majitelé kvalitních nemovitostí brzo ztratí důvody vyjednávat.

Rostoucí dostupnost hypoték s sebou nese zásadní paradox – každý větší pokles hypotečních sazeb snižuje šanci, že domácnosti čekající na příležitost pořídit si vlastní kvalitní bydlení v Praze na něj skutečně dosáhnou – zdraží jim před nosem. Navíc čím více hypotékyschopných zájemců, tím dražší byty a tím přebranější nabídka. Dosáhnete na hypotéku teď? Pak nemáte co řešit, snad kromě délky fixace – za dva roky už budou sazby úplně jinde, tak není rozumné uvázat se na pět let za dnešních podmínek. Volte zlatou střední cestu. Nedosáhnete na hypotéku, ale uvědomujete si, že lepší poměr cena/výkon, tedy pardon, cena/sazba, nevyčekáte? Pak se pravděpodobně poohlížíte po alternativním financování. Očekáváme růst zájmu o odloženou hypotéku, která umožňuje hacknout trh a „vyčekávat“ bezpečně se zafixovanou cenou nemovitosti, kterou zkontroloval specialista. Tak co, budete čekat dál?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám