Hlavní obsah
Názory a úvahy

Češi na rozcestí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Český národ je dnes na rozcestí. Konzumní společnost nás pohlcuje. Stáváme se národem spotřebitelů.

Článek

Když jsme před 33 lety cinkali klíčema, každý z nás hleděl do nadějné budoucnosti, všichni jsme očekávali skvělé zítřky. Business byl všude, všichni se usmívali a milovali. Skvělá doba. Pak však přišlo trpké vystřízlivění. Podvody, tunelování, drogy.

Dnes jsme na prahu stejné volby. Dnes ale klíči necinkáme. Místo toho jsme na Social media a pereme do všeho klikáním do telefonu. Všichni jsou na vinně, jen ne mi. Vláda, imigranti, Amerika, Rusko, Covid. Nadáváme u piva a na Facebooku úplně na všechno. A vůbec si neuvědomuje, že na vinně jsme mi sami.

Stát tu není od toho, aby nám něco dával. Stále žijeme v komunistickém myšlení. Dávej, státe, dávej.

Stát je tu od toho, aby vybíral daně a zajistil základní chod. Zdravotnictví, vzdělávání, veřejnou dopravou, důchodové zabezpečení. To vše máme za naše daně.

Vše ostatní je na nás. Místo toho, abychom využili vzdělání zdarma, pracovali tvrdě a posunuli se na technologickou špičku Evropy, raději si odmakáme těch 8 hodin a jdem na jedno.

Nebo si jdeme na pracáku pro podporu a pak na černo nějakou tu bokovku.

Uvědomme si, že na západě nemocenskou nedostaneš, pokud na to nemáš připojištění. Dětské přídavky neexistují. Za zdravotnictví se platí vysoké částky na spoluúčast a vysoké měsíční pojištění, vzdělávání stojí stovky tisíc a na důchod co nenašetříš, to nemáš.

Nic není zadarmo. Místo nadávání na Ukrajince můžeme děkovat, že zde máme ukrajinské ženy a děti. Protože český národ jako takový vymírá. Nejsilnějším ročníkům je dnes 55 let.

Přestaňme se chovat jako tlustí nevzdělaní bílí rasističtí Američané, kteří jsou proti všemu a všem.

Začněme se chovat jako elita Evropy. Byli jsem jí za první republiky. Začněme makat sami na sobě, na našem vzdělání, našem pohledu na svět, na výchově našich dětí a na tom, jakým jsme pro ně příkladem.

Neočekávejme nic od státu, ale vše od sebe sama. Začněme se usmívat, milovat, tvrdě pracovat, jít příkladem v morálce a ve vztahu člověka k člověku a jednou, možná, se na posledním soudu nebudeme muset stydět za náš život.

Neboť život je jen náhoda. Jak pan Werich dobře věděl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám