Hlavní obsah
Aktuální dění

Halloween: Temné tajemství svátku, které vám nikdo neřekl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock

Že je Amerika domovinou svátku známého jako Halloween? Omyl! I když si to většina lidí myslí, tradiční říjnový svátek má své kořeny ve Skotsku a Irsku – ačkoli se dnes aktivně slaví v USA, Austrálii, Kanadě i v dalších anglosaských zemích.

Článek

Kam až sahá historie Halloweenu?

Historie tohoto svátku se datuje až do roku 1745, odkud se dochovaly první zmínky. Jeho jméno se v průběhu let značně komolilo. Název je zkratkou spojení All Hallows’ Eve – tím se ve staroangličtině označoval předvečer dne všech svatých. Svátek je spojován se slavnostmi Samhain, při kterých skotští Keltové slavili konec žní a příchod zimy. Pro ně temnější části roku.

Úderem 16. století se svátek Halloween začal spojovat s dnes již tradičním zvykem oblékat si nejrůznější kostýmy a v nich chodit od domu k domu. Zde pak výměnou za básničku či koledu dostat potraviny – dnes už sladkosti. Strašidelné kostýmy, které jsou dnes se svátkem Halloween již neodmyslitelně spojovány, měly představovat duše zemřelých předků.

Rozdíl mezi křesťanským a pohanským svátkem Halloween

Zajímavé je nahlédnout na způsob oslav Halloweenu z pohledu keltských a pohanských tradic. Panují zde totiž viditelné rozdíly. Keltové během noci z 31. října na 1. listopadu slavili Nový rok – Samhain. Oslavy vůbec nebyly truchlivé, ba spíše naopak. Slavilo se, jako by to tuto noc mělo být naposledy. Keltové věřili, že hranice mezi životem a smrtí je právě v tento den výjimečně tenká. Byli přesvědčeni, že se mrtví mohou vracet mezi živé – ať už proto, aby pomohli, nebo naopak proto, aby uškodili.

Oproti tomu křesťany je Svátek všech svatých brán velmi vážně. Je to období plné smutku, kdy lidé navštěvují své zesnulé příbuzné na hřbitovech a věnují jim vzpomínku. Velkolepé oslavy plné bujaré nálady proto nikdy nepřijali a stavěli se k nim s velkým odporem.

V Americe je Halloween obrovský hit

Není tajemstvím, že Američané (a to zejména děti) si tento svátek užívají ve velkém. Do spojených států se Halloween dostal společně s irskými a skotskými imigranty. V dnešní době je tento svátek obrovskou masovou a komerční záležitostí.

Není překvapením, že se Američané na tento den připravují i měsíc dopředu. Zdobí se domy i zahrady, dětem se šijí nebo kupují kostýmy, nechybí ani tradiční koledování od domu k domu a sbírání sladkostí. Koledníci pak u každých dveří pronesou tradiční formulku Trick or Treat – ta se překládá jako „Koledu, nebo něco provedu“. Nejčastěji se koledníci odměňují bonbony, čokoládou a dalšími dobrotami.

Jak se Halloween slaví ve světě?

Komerční svátek má v dnešní době svou obdobu napříč snad celým světem. V Kanadě je zvykem zdobit domy suchým kukuřičným listím, oslavy pak probíhají obdobně jako v Americe. Totéž můžeme říci o oslavách v Austrálii nebo na Novém Zélandu.

V Číně rozsvěcí svíčky a zapalují ohně, které mají svítit na cestu zesnulým. Už i zdejší lidé našli zálibu v nejrůznějších strašidelných kostýmech. Na Srí Lance se zase tradičně pořádají strašidelné párty v klubech a restauracích. Probíhají zde halloweenská klání o nejstrašidelnější recept i soutěže o nejděsivější masku.

Halloween v Česku: milovaný nebo odsuzovaný?

Tady u nás se – pokud jde o Halloween – dělíme na dva tábory. Zatímco někteří tento svátek radikálně odsuzují, protože k nám přece nepatří, jiní se nechávají unést jeho nezaměnitelnou atmosférou a nadšeně jej svým způsobem oslavují. I tady u nás už dlabeme dýně, zdobíme si domovy nejrůznějšími dekoracemi a pořádáme halloweenské párty. Na tradiční koledu se v Česku nechodí – a když už, tak jen někde a velmi výjimečně.

Co se nám ale musí nechat, jsou nejrůznější tematické akce konané právě při příležitosti oslav svátku celosvětově známého jako Halloween. Moderní oslavy tohoto svátku se promítají i do světa online hazardní zábavy. Není proto překvapením, že se v období Halloweenu konají nejrůznější promoakce pořádané v online casinech. Výjimkou nejsou speciální slosování, akce plné bonusů či hry inspirované strašidelnou tématikou.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz