Hlavní obsah
Věda

Saturn ztratí svoje prstence už v roce 2025

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NASA

Saturn ztratí svoje prstence. V roce 2025 jenom na krátký čas, za 100 miliónů let ale navždy.

Článek

Kdo by neznal ikonické prstence šesté planety naší Sluneční soustavy. Průměr přes 280 000 km, sice nejsou vidět pouhým okem, ale už s pomocí malého dalekohledu ano. Chcete se na ně podívat? Tak máme na to dva roky a potom si budeme muset na nějakou dobu dát pauzu. Ale nelekejte, není to kvůli tomu, že by se prstence tak brzo rozpadly, ale díky nebeské mechanice. Prstence svítí jenom díky odrazu slunečního záření a pokud nejsou vhodně nastaveny, nejsou vidět. Jako se to stane v roce 2025, více přiložený obrázek.

Foto: NASA

Saturn

I když mají prstence velký průměr, mají jenom malou tloušťku, jenom desítky metrů. Takže když se v roce 2025 Saturn srovná na své oběžné dráze s prstenci kolmo ke Slunci. Nemáme šanci je pozorovat.

Ve skutečnosti máme velké štěstí, že je vůbec můžeme pozorovat. Jejich stáří je přitom stále záhadou. Podle obrázků ze sondy Cassiny, které fotila tyto prstence opravdu z blízka, by jejich věk měl být mezi 10 a 100 milióny let, tedy v kosmickém měřítku chvilka. Jiní vědci tvrdí, že prstence má Saturn už od svého vzniku a pouze díky srážení hmoty v nich vypadají takto mladě.

Obecně se ale vědci shodují, že prstence to mají spočítané a že spadnou na planetu. Hlavně díky tomu, že jsou vystaveny Slunečnímu záření se ledová tělíska a tělesa v nich mění na vodní páru a prší na Saturn. Magnetické pole si elektricky nabité částice přitáhne, a tak mizí z prstenců hmota. Za jak dlouho zmizí i samotné prstence? Podle odhadů za 100 až 300 miliónů let. Takže dalekohled do ruky, teď jsou dobré podmínky na pozorování a ten pohled opravdu stojí za to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám