Hlavní obsah
Věda

Slunce po nás pálí dávkou - těšte se na polární záři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mark Garlick/Science Photo Library, Getty Images

Dvě solární bouře na cestě k nám. Naštěstí nepůjde o více než polární záři i na naší obloze.

Článek

Slunce je právě na cestě k vrcholu své aktivity a aktuálním cyklu. Nelze se tedy divit, že si občas odříhne v podobě Coronal Mass Ejection (CME), tedy v podobě výtrysků nabitých částic. A občas to trefí i nás. Zatím máme štěstí, že jsou to jenom taková polechtání, které spíše než problémy způsobují krásně polární záře i na naší obloze. Ale může být hůře, už v lednu má aktuální cyklus vrcholit, co nás všechno může potkat, o tom jsem psal zde. Jak se erupce šíří vesmírem, na to se můžete podívat níže na obrázku, Země je žluté kolečko, zásah musí přijít každou chvíli.

Foto: https://www.spaceweather.com/images2023/02dec23/nasamodel.gif

Vesmírné počasí (CC BY-SA)

Dnešní událost má na svědomí erupce třídy M, těsně pod začátkem opravdu zajímavé třídy erupcí X. Očekáváme jenom goemagnetickou bouři třídy G1.

Kromě toho se na Slunci otevřela obří díra, opět viz obrázek níže. Z ní Slunce chrlí prudký sluneční vítr, který nás zasáhne už v noci na úterý.

Foto: https://www.spaceweather.com/images2023/02dec23/ch.jpg

Ohromná díra ve sluneční koroně (CC BY-SA)

Pokud Vás toto téma zaujalo, více najdete na portálu SpaceWeather.com.

Vážení čtenáři, děkuji Vám, že jste se dočetli až sem. Dlouhodobě se věnuji popularizaci vědy a chystám se vydat v knižní podobě knihu o tom proč a jak funguje vesmír. Podpořit mne můžete na Startovači (klikněte na můj profil vpravo nahoře, je tam odkaz). Případně napište do diskuze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám