Hlavní obsah

Proč bychom neměli snižovat emise uhlíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Seznam.cz

Můj pohled na to, jak dopadne snižování emisí včetně vysvětlení toho, proč bychom se oteplení planety neměli bránit.

Článek

Jako lidstvo čelíme vyhynutí… Hnutí s názvy jako Extinction Rebellion nebo Last generation… Neočekávaných extrémů počasí bude přibývat… Těmito shluky slov, jež předznamenávají totéž jsme nyní masírováni prakticky každý den. Doprovází je většinou informace o tom, že vědci již podobně varují desítky let (a je to pravda), jen je nikdo neposlouchá. Což není zcela pravda. Posloucháme, ale nedbáme.

Není tedy v tuto poslední možnou chvíli potřeba napnout síly, obětovat něco bohatství a začít skutečně aktivně snižovat uhlíkové emise? Na tuto otázku nyní většina evropanů odpovídá, že ano. Rozumné to ovšem zřejmě není a rád bych vysvětlil proč to tak vidím. Představme si na chvíli, že se zde v ČR opravdu zasnažíme a uděláme skutečně maximum pro snížení emisí oxidu uhlíku do atmosféry. Dokonce si představme, že emise snížíme na čistou nulu. Co se ve světě změní? Nic. Skutečně jsem to nepočítal, ale pochybuji vážně, že se díky tomu oteplí do roku 2100 o méně než 0,1 stupně. Spíše to bude nejméně o řád níž (ale oborník nejsem, je možné že se pletu).

Co taková změna ale způsobí v naší zemičce? Závisí samozřejmě, jak rychle budeme změny zavádět a provádět, nicméně za zřejmé bych považoval snížení životní úrovně, následně volba populistů a zastavení změn. Budu ovšem optimista a tedy předpokládat, že se nám volba populistů vyhne, jelikož alespoň většina bude přesvědčena o nutnosti změn. Přesto bude stále platit snížení životní úrovně. K tomu se přidá méně vydělaných peněz, tzn. menší HDP a tedy menší vybrané daně. S méně vybranými daněmi bude méně peněz na investice a to i ty „udržitelné“.

Přidejme, co se stane ve světě, budu-li optimista. Všechny velké země a EU (budu o ní napříště psát jako o jedné zemi, byť tomu tak není) sníží emise a díky tomu stoupne teplota o těch 1,5 st. Přesto se stane značná část nyní obydlených oblastí hůře obyvatelnou či zcela neobyvatelnou. Současnému obyvatelstvu (a to jim nezazlívejme) nezbude než migrovat. Kam? Tam, kde je lépe a je už popravdě jedno, zda to bude přímo do Evropy nebo prostě jen do sousedních lépe situovaných zemí. Vlna se bude i časem rozlévat dál, takže se nás to dotkne. Dotkne se nás to ve chvíli, kdy budeme „oslabeni“ menším růstem HDP, menším výběrem daní, častějšími přírodními katastrofami (= mimořádnými výdaji) atd. Bude tedy těžší pro nás reagovat (lze-li vůbec rozumně reagovat).

Krátce popíši realističtější scénář. Nikdo se nebude chtít moc přetrhnout ohledně klimatické změny. Teplota stoupne o víc, než zmíněný 1,5 st. a přesto budeme mít velké výdaje a menší příjmy kvůli provedeným změnám. Ne zcela demokratické zěmě typu Rusko, ale i např. Čína se budou snažit jen pokud z toho vládci uvidí nějaký profit (uznávám, že Čínská vláda přece jen kouká dopředu a je ted možné, že se bude snažit o něco víc než jiné autoritativní režimy). Migrace tedy bude masivní, výpadky světového obchodu větší a přírodní katastrofy ničivější a tedy i dražší…

Jak z toho ven? Upřímně z celé situace nevidím dobrou cestu vedoucí k nějakému většímu blahu. Řada lidí straší vyhynutím lidského druhu. To se nicméně téměř jistě nestane. Spíš je možné, že dojde k masivní redukci. Bude se redukovat množství zdrojů a to obvykle v přírodě vede k redukci populací na těchto zdrojích závislých. My jako Evropa, potažmo ČR máme tu „kliku“, že jsme zvládli z vývoje založeného na fosilních palivech profitovat a zároveň pro nás je oteplení o průměrných např. 5 st. velmi nepříjemných, nicméně místně nikoliv zničujících. Co nás může skutečně srazit je příval těch, jež ve svých domovech nebudou již moci žít. Měli bychom tedy vést debatu především o tom, co vlastně budeme s migrací dělat. Prostředky ušetřené „nebojem“ s klimatickou změnou bychom měli investovat do adaptace a udržitelnosti systému imigrace.

Závěrem bych rád napsal, že výše popsanou strategii považuji za nejrozumnější, nicméně se s ní nemohu vnitřně sžít. Nedovedu si představit, že budeme migranty na našich hranicích střílet nebo že budeme sobecky koukat na ostatní státy, jak snižují emise v naději na záchranu lidstva (nikoliv planety… té je to jedno) jak ho známe. Přeji si tedy, abychom s vyspělým světem drželi ohledně snižování emisí krok a společně budeme doufat, že nás něco spasí…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám