Článek
Při procházkách malebnou krajinou kolem mého domova, protkanou rozlehlými poli, jsem nedávno narazil na nečekanou scénu. Na jednom z lánů právě probíhala sklizeň zelí. Hlava vedle hlavy mizela do nákladních aut, ale mé oko si všimlo něčeho jiného – na poli zůstávalo nezvykle velké množství krásných hlávek.
Dal jsem se do řeči s farmářem, který sklízel úrodu. Zajímalo mě, co se s těmito „přebytky“ stane. Odpověď byla překvapivá: „Vyrostlo nám toho víc, než potřebujeme. Co zůstane, to na poli necháme. Jestli chcete, klidně si vezměte.“
Neváhal jsem. Druhý den jsem vyrazil s batohem a nabral jsem prvních 5 hlávek. Tuto „expedici“ jsem zopakoval ještě čtyřikrát, a výsledkem bylo 20 hlávek zelí, které jsem následně zavařil. Hotové zavařené zelí představuje cennou a zdravou zásobu na celou zimu.
O rok později se situace opakovala, tentokrát na jiném poli. Byla tam úroda hrášku, která ovšem byla celá ponechána na poli k zaorání. Farmáři ji zkrátka nevyužili. Opět jsem vyrazil s batohem a nabral si plnou nálož čerstvého hrášku, kterým jsem napěchoval můj mrazák.
Proč nakupovat, když můžeme pomoci sklidit?
Tyto zážitky mě přivedly k důležitému uvědomění. Zatímco supermarkety často nabízejí zvadlou zeleninu v 50% slevách, nebo za vysoké ceny prodávají čerstvé zboží, na polích se zbytečně plýtvá kvalitními potravinami.
Aktivita se vyplácí: Někdy stačí jen málo. Člověk, ať už se jedná o:
- Matku samoživitelku, která bojuje s napjatým rozpočtem.
- Rodinu, která hledá čerstvé a zdravé suroviny bez chemického ošetření pro své děti.
- Dobrovolníky nebo neziskové organizace, které chtějí získat levné suroviny pro komunitní vaření či potravinové banky.
... může vyvinout aktivitu a jít si pro suroviny a přebytky přímo k farmářům a na pole!
Vytvořte si „svého“ zemědělce
Je sice pravda, že ne každý farmář přebytky dovolí odvézt, ale mnoho z nich je rádo, když se jejich tvrdá práce v podobě přebytků nevyhodí. Často jde o problém s logistikou – už se nevyplatí najímat zaměstnance na „dosklizení“ nebo dopravu do dalších distribučních center, a tak je levnější nechat zbytek zaorat.
Jak na to?
- Mapujte si okolí: Všímejte si, co se pěstuje v okolí vaší obce.
- Kontaktujte farmáře: Najděte si majitele pole nebo rodinnou farmu a přímo je oslovte. Zeptejte se, zda by neměli přebytky, které by se zaoraly.
- Nabídněte pomoc: Můžete nabídnout, že si přijdete sami sklidit, a farmáři tak ušetří práci a čas.
- Dohodněte férová pravidla: Buďte ohleduplní k majetku a respektujte pokyny farmáře (kde a co smíte sbírat).
Přímý kontakt s místními zemědělci je skvělý způsob, jak získat čerstvou, lokální a často i levnou nebo dokonce zdarma zeleninu a ovoce. Pomáháte tak snižovat plýtvání potravinami a budujete cenné komunitní vztahy. Zapomeňte na starou, oschlou zeleninu z regálů a vydejte se za dobrodružstvím přímo na pole!






