Hlavní obsah
Cestování

Cesta do Asie, 20 let poté – 14. 10. 2004, THALCHE, Nepál

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: matěj holub

Sedlo Deorali. Šéf je šťastný, že si bude moci odpočinout.

Deníkové zápisky z téměř roční sólo cesty do Asie, den po dni, dvacet let poté.

Článek

Ráno se nám nepovedlo. Na budík v 7 jsme sice vstali, ale stejně nebyli schopni se vykopat dříve než v 10. Docela nás zdrželo Zbyňovo vyjednávání šerpů, kteří by mu přinesli bundu z Jiri, pokud ji někdo neukradl, které trvalo dost dlouho. Jedinou výhodou bylo, že jsme tak přečkali ranní přeháňku.

Foto: matěj holub

Pohled ze sedla Deorali.

Zahájili jsme brutálním 100m výšlápkem v rozmočeném jílu a pokračovali dalších 800 m v podstatě stále obydleným kopcem až do sedla Deorali (2.710 m), kde už byla docela kosa, hnusně a kde jsme se rozhodli najíst. Navzdory krásnému a malebnému místu se to ukázalo jako chyba, neb příprava dal bhatu a smažené rýže trvala snad hodinu a půl, ale naštěstí za dobré ceny. Zejména čaj za 5 potěšil. Díky jídlu jsme se v sedle zasekli na cca 2,5 hod a dokonce to chvíli vypadalo, že tam i přespíme, ale naštěstí přestalo pršet a nám se dnešní etapu podařilo natáhnout až 2 hodiny před Kenyu (Kenya, čti Kendža), kam jsme původně plánovali dojít, ale tma v 17.30 nám v tom zabránila a tak jsme zůstali v pravé šerpské boudě – noclehárně a ne v turistické lodgi, čehož jsme v zápětí začali hořce litovat, neb v baráku se v přízemí (rozuměj v jediné světnici s udusanou hlínou pod půdou) začalo topit a vařit na otevřeném ohni (vynález komínu do Nepálu zřejmě ještě nedorazil, neb u místních je to běžná praxe) a všechen kouř se soustředil na půdě, kde jsme byli ukvartýrovaní na zemi na rohožích s dalšími pomalu přibývajícími šerpy. Spaní na zemi bylo asi to, co nás zachránilo před mrtí udušením CO2.

Foto: matěj holub

Zbyněk 2. den pochodu do základního tábora pod Mt. Everestem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz