Hlavní obsah
Cestování

Cesta do Asie, 20 let poté – 16. 10. 2004, PHURTENG, Nepál

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: matěj holub

Cestou do BC pod Everestem. Nepál.

Deníkové zápisky z téměř roční sólo cesty do Asie, den po dni, dvacet let poté.

Článek

Jako první musím zapsat Šéfovu hlášku, kterou ráno zahájil krásný den: „Když si odmyslím ten Nepál, tak to tu vypadá jako v Alpách.“

Dnes se nám podařilo konečně vyrazit brzy. Šéf v 6:45 a my se Zbyňou v 7:00. Odměnilo nás krásné svítání a mráz a celý den bylo nádherně a pohoda. Před sedlem Lamjura jsme posnídali a svižným tempíčkem seběhli do Jumbesi, kde jsme zalágrovali v dhabě u řeky se Zbyňkem a čekali na Štefiho, který se dopajdal později, neboť se mu vysypalo koleno, a to docela dost.1 Po poradě se pochlapil a rozhodl, že do Everest View Lodge to zkusí dojít, za což mu náleží velká pochvala. Jediné, co mě napadlo, jak mu pomoci, bylo, že jsem upaloval napřed, co to šlo s tím, že pronajmu pokoj v lodgi, nechám tam bágl, vrátím se a vezmu bágl Štefimu. Předběhl jsem 3 Maďary, kteří nás minuli v Jumbesi a za 50 min byl v lodgi s 1. výhledem na Everest v dálce na celém EBC treku.

Foto: matěj holub

Krajina cestou do základního tábora pod Mt. Everestem.

Seběhl jsem zpátky a s kluky se potkal cca 15 min před lodgí (směrem nahoru). Bylo nádherně a po příchodu se odhalil i Everest, který před tím zahalen v mracích. Ukvartýrovali jsme se v pohodovém pokoji za 10,- Rs a pak povegetili na terásce. Zbyňa si dal spršku a pak nastal nejsvětlejší okamžik dne, a sice objednávání jídla, čekání na něj a hlavně jeho konzumace.

Foto: matěj holub

Everest BC trek

Co nás překvapilo, byl šílený letový provoz na trase KTM – Lukla. V podstatě to bylo jedno letadlo za druhým občas proložené vrtulníkem. Zbyňa spočítal (jako vždy :-), že tam letadla nalifrovala cca 600 lidí. Zvuk vrtulových motorů byl naším společníkem celý den. Až později jsme se dozvěděli, že toto byl první den s krásným počasím po delším období špatného, kdy letadla nemohla létat vůbec, a tak trekařské společnosti doháněly co mohly.

Náš plán zahulit a dát karty zhatil Zbyňa, který zcela nepokrytě usnul.

1 Až vyšetření v Praze ukáže, že se nejedná o vysypané koleno, nýbrž dnu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz