Hlavní obsah
Cestování

Cesta do Asie, 20 let poté – 24. 10. 2004, TENGBOCHE, Nepál

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: matěj holub

Pohled ze sedla Lobuche na jih (Kangtega, Thamserku…)

Deníkové zápisky z téměř roční sólo cesty do Asie, den po dni, dvacet let poté.

Článek

Ráno vstáváme v 6.30 a v kose se kocháme krásně nasvícenou Pumori po cestě na snídani. Vyrážíme v 8 a první kroky do kopce na morénu ukazují, že únava udělala své. Jednak mně vůbec neslouží nohy a bolí a jednak nemůžu vůbec popadnout dech.

Foto: matěj holub

Majestátná pyramida Pumori (7.138 m n.m.)

Cesta po moréně uběhla mnohem rychleji než nahoru, a tak brzy sestupujeme do Lobuche, míjeje zástupy ceprů v obou směrech. Zvedá se vítr, a tak přicházejí ke slovu i rukavice a kulichy. Stále se otáčím a kochám tím nádherným amfiteátrem tvořeným Pumori, Lingtrenem, Khumbutse, Nupce (vysl. Nupče) a dál na jihu Ama Dablam. Kangtegi a Thamserku na JV.

Foto: matěj holub

„Netradiční“ pohled na Ama Dablam.

V Lobuche jsme dali čajík a mazali dál, v podstatě až do Pheriche, kde jsme pojedli v „naší“ lodgi a „vstretíli“ zmateného Rusa v keckách. Jedinou významnou zastávkou bylo sedlo Lobuche, kde jsme pro Štefiho vytvořili a vyfotili nápis „Flint“ (Štefiho legendární bar v Praze u hotelu Intercontinental, kde jsme spíše, než štamgasty byli inventářem) který jsme do svahu vysázeli z kamenů. Poměrněě náročné bylo vzít Zbyňka „na koně“, aby měl lepší perspektivu. Málem jsem ho neunesl. Z Pheriche jsme velmi svižně sestoupili dál až do Pangboche, odkud ještě dál do Thengboche, kde jsme to zapíchli v 16.00.

Foto: matěj holub

Pocta Štefimu a jeho („našemu“) baru Flint.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz