Hlavní obsah
Cestování

Cesta do Asie, 20 let poté – 5. 10. 2004, VARANASÍ, Indie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: matěj holub

Varanásí, Indie

Deníkové zápisky z téměř roční sólo cesty do Asie, den po dni, dvacet let poté.

Článek

Nastalo období splínu, chandry a smutku, připadám si jako vypitá flaška od piva. Ale prázdnou flašku od piva nemůže potkat nic lepšího, než že bude opět naplněna. A ten okamžik se blíží, neb kamarádi přivezou za 4 dny do Káthmándú pivo, české pivo!

Foto: matěj holub

Ganga ve Varanásí, Indie

Dneska jsem se při 2. výletu na ghaty na Dasawameth Ghatu uvědomil, jací jsou hinduisté pokrytci, když na celý svět vykřikují a opěvují svátost své Gangy (v hotelu např. visí fotka s textem: „We adore you mother Ganges“) a pak večer vezmou hasičskou hadici, nahodí diesel agregát, jaké dříve bývaly na boudách v Krkonoších, a všechen sajrajt (výkaly, igeliťáky, PET lahve, prostě všechno) spláchnou s úsměvem na rtech a bez mrknutí do matičky Gangy, jen aby gháty (široká schodiště do vody) měli pěkné a čisté - svátost nesvátost. Bodejť by pak úroveň fekálií v řece nepřesahovala 250 000× limit přípustný WHO. Když to člověk ví a vidí zavilé hinduisty, jak vodu pijí a čistí si s ní prstem zuby, zvedá se mu kufr.

Foto: matěj holub

Varanasí, stavby nad gháty na břehu Gangy.

Taky mě napadlo, že místní toulaví psi musejí být vegetariáni, neb na ulici maso nenajdou a tím, že většina lidí jsou taky vegetariáni, tak jim asi žádné maso nedají.

Nejsvatější Hindu Temple Vishwanath je pěkně maličký, totálně schovaný v uličkách starého města, nehinduistům je vstup zakázán, a tak lze vidět jen z okna krámku na parfémy v 1. patře domu naproti. Na osmi sty kilogramy zlata oplechovanou střechu chrámu kálejí opice, které sledovat je zajímavější než celý templ.

Foto: matěj holub

Gháty na břehu Gangy ve Varanásí, Indie

Vnucovači a naháněči dnes prudili ještě snad více než včera a tak jsem z Varanásí, do kterého jsem se relativně těšil, dost otráven a těším se do Nepálu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz