Hlavní obsah
Názory a úvahy

O vládních reformách aneb Jak pejsek s kočičkou dělali k svátku dort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fotografie z knihy K. Čapka, autor V. Šmausová

Volné povídání o vládních NERVech, zmatených ministrech, zpatlaných „reformách“ a prostém lidu, sepsané na motivy známé pohádky „Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku dort“. Události v textu jsou dobře myšlené, podobnost s realitou je náhodná.“

Článek

Pejsek měl mít svátek a kočička narozeniny.

Vláda vstoupila do druhé poloviny funkčního období.

Děti to věděly a chtěly pejska a kočičku nějak k svátku a k narozeninám překvapit (…) „Uděláme pejskovi a kočičce k svátku dort!“

Bankéři, investoři, oligarchové a další kapitáni průmyslu to věděli a chtěli vládní politiky přimět k reformám, které by jim prospěli.

Vzaly si na to formičku a uplácaly pejskovi a kočičce z písku krásný dort. Navrch daly pět pěkně bílých kamínků, to byly jako mandle, a dort byl jako opravdivý.

Oprášili si ekonomické učebnice i učený technicko-manažerský žargon, a nechali své emisary připravit „plejádu klíčových opatření“.

Děti dort donesly ke kočičce a pejskovi. „Tumáte, přinesly jsme vám k svátku a k narozeninám dort. Je moc dobrý; můžete si ho celý sníst.“

Bankéři přinesli balík reforem vládním ministrům s tím, že opatření a jejich dopady jsou odhadnuty jen od oka, a že si vláda jistě sama vybere a vše rozpracuje.

Pejsek s kočičkou si dort vzali, dělali nad ním „Ňamňamňam, je dobrý, ten se vám povedl,“ a dělali, jako by ho jedli. „Děkujeme vám,“ řekli dětem, „takovýhle dort jsme jakživi nejedli.“ Děti z toho měly radost a šly domů.

Premiér prohlásil; „Abychom dokázali úspěšně provést restart Česka, musíme nastartovat naši ekonomiku. NERV připravil návrhy prorůstových opatření, která nyní projednáváme, a vybereme ta, která můžeme přijmout ještě v tomto volebním období. Pokračujeme v potřebných změnách a budeme dělat, co je potřeba pro prosperitu a dobrou budoucnost naší země“. Elitní bankéři se usmívali do kamer, a pak spokojeně odešli počítat inflační zisky a připravovat výroční zprávy.

„Škoda že pejskové a kočičky písek nejedí,“ řekl pejsek kočičce, když děti odešly, „takový krásný dort, to bych si na něm nějak pochutnal! Jestlipak víš, že jsem nad ním dostal náramnou chuť na nějaký opravdický dort. Ale musel by být opravdický, povídám!“

„Škoda, že ve vládě ekonomice nerozumíme“; řekl první ministr premiérovi, když bankéři odešli, „takové krásné reformy, to bychom se na nich předvedli! Jestlipak víš, že jsem nad tím dostal chuť na nějakou opravdovou reformu. Ale musela by být reforma echtovní, povídám!“ „Jenomže, jak se taková reforma dělá?“, zeptal se premiér.

„To nic není,“ řekl pejsek, „to je lehké, to já vím, jak se takový pravý dort dělá! To se do takového dortu dá všecko, co je k jídlu nejlepší, všecko, co nejraději jíš, a pak je ten dort nejlepší. Když tam dáš takových nejlepších jídel pět, tak je pětkrát dobrý, když jich tam dáš deset, tak je potom desetkrát dobrý. Ale my si jich tam dáme sto a budeme mít stokrát dobrý dort!“

To nic není,“ řekl ministr, „to je lehké, já vím, jak se taková reforma dělá! To si všichni ministři sedneme k jednomu stolu, a každý z nás dá do takové reformy všecko to, co je podle něj samotného nejlepší, všecko, co jsme kdy při cestách do světa viděli, a co nám naši poradci poradili. A pak bude ta reforma nejlepší na celém světě!“

---

Vzali mouku (daně), mlíčko (dotace) a vajíčko (státní správu) a míchali to dohromady.

„Dort musí být sladký (úsporný),“ řekla kočička a nasypala do toho cukr (zrušila inflační valorizaci). „A trochu slaný (prorodinný),“ řekl pejsek a dal tam sůl (odpočet na dítě a manželku). „A teď tam dáme máslo a zavařeninu (podporu drobných podnikatelů),“ řekla kočička. „Zavařeninu (živnostníky), tu ne, tu já nerad,“ povídal pejsek, „dáme tam místo zavařeniny syreček (moderní energetiku), ten já tuze rád.“ Tak tam dali několik syrečků (nových jaderných elektráren).

„Mně se zdá, že je málo mastný (pravicový),“ řekla kočička, „musíme tam dát několik špekových kůží (strukturálních škrtů a daňových úlev).“

„A oříšky (Smart řízení přijímání pracovní síly ze zahraničí), abychom nezapomněli, „řekl pejsek a nasypal tam kornout oříšků (kvót pro gastarbeitery). „Oříšky (levná pracovní síla) jsou dobré,“ schválila to kočička, „ale měla by tam jistě také přijít okurka“ (modernizace zákoníku práce),“ a dala tam okurku (vyhazov bez důvodu). „A kosti (komplexní reformní kroky ke zkvalitnění regionálního školství),“ volal pejsek, „musíme tam přece dát nějaké kosti! (školskou reformu)“ Tak do toho dortu dali hodně kostí (další podporu učňáků).

„A přece nějakou myš (navýšení výdajů na obranu), myši (moderní zbraně) já tak tuze ráda!“ vzpomněla si kočička a dala do dortu čtyři myši (24ks F-35). „Tak, a teď několik buřtů (legalizace trhu s marihuanou) hodně pepřovatých, to je něco pro mne,“ řekl pejsek a dal tam několik buřtů. „A to hlavní!“ povídala kočička, „přece šlehanou smetanu (procesní audity na ministerstvech) tam musíme dát!“ Dali tam plný hrnec smetany (auditů). „A trochu cibule (reforma decentralizované státní správy),“ řekl pejsek a dal tam cibuli (přesun sídla Rolnického fondu z Prahy do Brna do roku 2050). „A čokoládu,“ (modernizaci systému podpory studentů vysokých škol) řekla kočička a přidala do toho čokoládu (školné). „A omáčku! (snížení systémových bariér uplatnění žen ve vědě, řízení a politice) napadlo pejskovi, i dali tam omáčku (monitoring počtu žen na vedoucích místech).

Tak do toho svého (reformního) dortu dávali a míchali všechno možné, dali tam i česnek (masivní výstavbu bez regulací) a pepř (omezení výstavby na polích), a namíchali tam sádlo (nové dálnice do každého okresu) i bonbóny (PPP investiční projekty), škvarky (uvolnění kapitálového trhu) a skořici (omezení samosprávy Universit), krupičnou kaši (redukci počtu lidí v předlužení) a tvaroh (zdravotní prevenci), perník (reformu dotací) a ocet (lepší komunikaci), kakao (privatizaci důchodů) a zelí (rušení výzkumáků), jednu hlavu z husy (zvýhodněné tiché víno) a hrozinky (škrtání sociálních dávek), inu všechno možné do toho dortu dali, jen chleba (zvýšení daní pro korporace, miliardáře a oligopolní molochy) tam nedali, protože pejskové a kočičky chleba (férové daně) zrovna tuze moc rádi nejedí.

Když to všechno smíchali a rozmíchali, byl z toho dort tak veliký jako kolo u vozu. „Panečku, to bude dort, to se nějak najíme!“ chválili si to (a těšili se na slibovaný ekonomický růst), „a teď to dáme péci.“ Dali ten dort péci a těšili se na to, až bude upečený. Kouřilo se z toho, bublalo to, prskalo a syčelo, škvířilo se to, syčelo to a šla z toho pára, smažilo se to a připalovalo, kypělo to a přetékalo a čmoudilo to, jako kdyby se staré hadry pálily (spustili legislativní proces).

---

V naší pohádce pak pejsek s kočičkou odejdou ze svého domečku za dětmi (ekonomickými poradci) do zahrady (na kongres), kde si hrají s kuličkami (slavnostně vyhlašují ekonomický restart Česka), takže na dort zapomenou. Dort (reforem) nakonec vezme velký pes (státní správa), který už nějakou dobu čenichá kolem, a který pak „hltal a hltal, až mu v očích slzy stály, jak byl ten dort uvnitř ještě horký, hltal, až se při tom několikrát zakuckal, hltal a hltal, až ho celý dohltal… pak na to vypil ještě celou konev vody a odvalil se pryč“. Po návratu ze zahrady (ze zahraničních kongresů či debat bez cenzury po zapomenutých regionech) kočička konstatuje; „Je možná dobře, že nám ten pes snědl ten dort. Třeba by nám po tom našem dortu také bylo špatně a svátek a narozeniny bychom měli zkažené.“ A pejsek konsenzuálně přitakává „To je pravda, jen ať naříká a heká, ten zlý pes, patří mu to, ale já mám hlad, tuze bych jedl, ať je to, co je! Ale my doma docela nic k jídlu nemáme, všechno jsme dali do toho dortu!“ (pejsek vykazuje klasické projevy poreformní kocoviny s prázdnou státní pokladnou a disfunkční veřejnou správou).

Laskavý pan spisovatel nechá pejska s kočičkou najíst se spolu s hodnými dětmi u jejich maminek, takže nakonec všechno dobře dopadne, tedy s výjimkou toho psa, co „po tom jejich dortu hekal a naříkal v tom houští ještě celých čtrnáct dní“.

---------------------------------

Takže nyní víme, jak se „peče hospodářská reforma“ a „připravuje restart Česka“

Ekonomičtí experti zasednou ke stolu a vymyslí řadu „prorůstových“ opatření. Každý z nich přitom vychází z vlastní intuice a zkušenosti, co funguje v jejich soukromých byznysech To jsou ty ingredience do dortu.

Pak to předhodí vládě, ovšem s alibi, že návrhy jsou pouze předběžné a musí se to všechno spočítat. To jsou ty neozkoušené recepty.

Ministři však úředníkům nevěří a vše vezmou na koaliční „kápětku“. Tam bez jakékoli expertízy, zato pod tlakem průzkumů veřejného mínění, povrchních představ o fungování ekonomiky, a především v obavě z pracnosti zavádění skutečných změn vše proškrtají a vyzobou si nesourodý mix těch nejlíbivějších prvků. To je ten namixovaný dort připravený k pečení.

Zaváděná „reforma“ nemůže být ničím jiným než nefunkčním kočkopsem.

Stát funguje zas o něco hůře a běžný lid, kterému nezbývá než vyžrat výsledky, prožívá nevolnost. V pohádkách se bohatí podělí s oběťmi neúspěšných reforem o vlastní oběd. Ve skutečném světě se bohužel majetní naučili vycházet z každé krize ještě bohatší.

---

Co tedy dělat jinak a lépe? Chci-li uvařit něco opravdu dobrého, musím mít jasnou představo o tom, jak má podávené jídlo vypadat. Výsledky improvizovaného vaření ala „co dům dal“ překrytými vydatným marketingem „univerzální hnědé omáčky“ už nám všem dost dlouho „lezou ušima“.

Nepotřebujeme další zpackané reformní pokusy, na vodě stojící sliby o restartech země ani marketingem maštěné sny stárnoucích oligarchů a politických podnikatelů, kteří si jen chrání dobyté bohatství.

Potřebujeme novou a promyšlenou hospodářskou politiku, která naváže na ty nejlepší tradice, propojí je s potřebnými novými postupy, a zajistí férové podmínky a kvalitní život pro každého z nás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám