Hlavní obsah
Aktuální dění

Musk zveřejnil důkazy, Twitter manipuloval volby v USA ve prospěch Bidena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Musk v pátek na svém Twitteru zveřejnil informace o cenzuře zpráv, o kompromitujících datech z laptopu Huntera Bidena, syna šéfa Bílého domu, před prezidentskými volbami v roce 2020.

Článek

Zveřejněné materiály shromáždil novinář Matt Taibbi publikující mimo jiné na digitální platformě Substack. Obsahují e-maily a snímky obrazovky zachycující komunikaci mezi zaměstnanci Twitteru, kteří koordinovali cílené omezení dosahu a cenzuru zpráv o skandálu Bidenova syna před klíčovými volbami z roku 2020, v nichž Biden porazil tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa.

Skandál se týkal mimo jiné obsahu notebooku, jejž Hunter Biden v dubnu 2019 zanesl do opravny v Delawaru a nechal ho tam. Počítač obsahoval tisíce e-mailů citlivé komunikace, kterou si Bidenovi přáli zatajit. Twitter jim v tom měl pomoci. Musk a žurnalista Taibbi to teď chtějí prokázat. Tvrdí, že Twitter vyvinul postupy a softwarové nástroje pro systematické upozaďování nepohodlných informací, a tím se provinil proti svobodě slova.

„To, co si přečtete, je první díl série založený na tisících interních dokumentů získaných zdroji z Twitteru. Pomalu a postupně nacházeli zaměstnanci a manažeři Twitteru další a další užití pro takto vyvinuté nástroje. Lidé zvenčí začali společnost žádat, aby začala manipulovat s použitím jazyka. Nejprve trochu, pak častěji, a nakonec neustále,“ uvedl Taibbi.

Twitter se tak pod jeho dřívějším vedením proměnil ze svobodné arény názorů v nástroj pro kontrolu vyjadřování, tvrdí autoři Twitterleaks.

Pokud jde o obsah Bidenova počítače, který zveřejnil The New York Post, měl Twitter pomáhat tím, že blokoval zmínky o článku a tématu obecně. Jinými slovy snižoval dosah potenciálně třaskavé informace. To ve spojitosti s faktem, že zprávu bagatelizovala další americká média, mělo pomoci skandál utlumit. Musk a Taibbi tvrdí, že podobným způsobem Twitter působil i v dalších tématech.

V roce 2020 v rámci probíhajících prezidentských voleb se mluvilo o tom, že tento skandál by mohl vzít Joe Bidenovi šance na Bílý dům. Díky zásahu Twitteru a lze se domnívat, že Twitter nemusel být jediným sociálním médiem, které takto ovlivnilo volby, Biden zvítězil nad Trumpem.

Byl to mimo jiné i Twitter, který odstranil profil Donalda Trumpa.

Pokud se všechny tyto důkazy potvrdí jako pravdivé, dostáváme se do situace kdy lze zcela otevřeně hovořit o tom, že Joe Biden se stal prezidentem na základě účelově zmanipulovaných voleb.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám