Hlavní obsah

Babí léto přineslo poslední letní dny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: depositphotos.com

První polovina týdne se nesla v duchu typických letních dnů, ačkoliv už v kalendáři začal podzim.

Článek

Aktuálně prožíváme jedny z posledních letních dnů v tomto roce, přičemž na začátku týdne jihomoravská Strážnice hlásila maximální teplotu 25,5 °C, čímž splnila podmínku letního dne. Na ostatních místech sice teploty nedosáhly přesně 25 °C, ale stále byly velmi blízko této hranici. V některých oblastech, jako ve Zlíně (27,1 °C) nebo Sedlčanech (26,9 °C), se teploty vyšplhaly ještě výše.

Letní den je charakterizován jako den, kdy nejvyšší teplota dosáhne alespoň 25 °C. Ačkoliv je takový den typický pro letní měsíce červen, červenec a srpen, může se vyskytnout i v období jara či podzimu.

Historické extrémy letních dnů

V posledních letech jsme svědky častějších výskytů letních dnů mimo hlavní letní sezonu, což je důsledkem proměnlivosti počasí. Dokonce jsme zaznamenali letní den i v březnu, což dokazuje například 22. březen 1927, kdy teplota v Mělníku vystoupala na 26,2 °C.

Letní dny se objevují nejen v jarních, ale i v podzimních měsících. Nejvyšší říjnovou teplotu, která byla dokonce nad hranicí tropického dne, zaznamenaly Litvínovice u Českých Budějovic dne 4. října 1929, a to 30,3 °C. Podobně rekordní teploty byly naměřeny i v říjnu 2022, kdy ve Vimperku dosáhla teplota 30. října přes 26 °C. Co se týče listopadu, zde již letní dny zatím zůstávají nezdokumentované.

Výhled na další dny: Oteplení po studené frontě

I když úterní počasí přineslo přechod slabší studené fronty, už ve středu se předpokládá opětovné mírné oteplení. Teploty by mohly vystoupat až na 23 °C, přičemž není vyloučené, že na jihu Moravy nebo v některých nížinách opět zaznamenáme letní den. Některé modely předpovídají teploty až kolem 24 °C, i když například model ALADIN zůstává v odhadech opatrnější.

Kde se letní den objevuje nejčastěji?

Letní dny jsou nejběžnější v létě, kdy se během července a srpna téměř každý den v některých částech České republiky dosahuje teploty 25 °C a vyšší. Kromě letních měsíců je výskyt těchto dnů relativně častý i na jaře a na podzim. Zatímco v březnu mohou letní dny být považovány za vzácné, na konci září a v říjnu nejsou výjimkou.

Ačkoli jsou letní dny typické pro prázdninové měsíce, v posledních letech se čím dál častěji vyskytují i v jiných částech roku. Tento jev je patrný jak na jaře, tak na podzim, kdy se teploty mohou vyšplhat nad hranici 25 °C. V pondělí jsme toho byli svědky napříč Českou republikou, a i když v úterý přišla studená fronta, naděje na další letní dny stále přetrvává.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz