Hlavní obsah
Umění a zábava

Dokument: co je a není etické? Sledujte online v diskusích!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Foto: Anna Šolcová

Velkým tématem Ji.hlavy byla letos etika. V rámci festivalu proběhla etická konference, která se zaměřila na mocenské vztahy při tvorbě dokumentárního filmu. Konferenci je možné zhlédnout online.

Článek

Právě dokumentaristé*tky se během natáčení ocitají v mnoha eticky náročných nebo dokonce sporných situacích. Není náhodou, že v době po pandemii, která dokázala otočit společenský diskurz od glorifikace výkonu směrem k péči o duševní zdraví, se najednou věnuje větší pozornost i etickým otázkám ve filmu. Na začátku stála kampaň #MeToo, ale dnes vidíme, že to byl jen začátek diskuse. A tu by Ji.hlava ráda dlouhodobě rozvíjela. Například otázky zodpovědnosti tvůrců*kyň vůči těm, s nimiž pracují, osobní vztahy v profesním prostředí, gender, stereotypizace nebo třeba vytěžování sociálních skupin. 

Dokumentaristická etika je v rukou tvůrců a tvůrkyň, ale podílet se na její reflexi můžeme my všichni. A pozvání k tomuto rozhovoru platí pro každého, komu na tomto oboru záleží. Právě proto jsme se rozhodli, že celou konferenci zveřejníme online. Celou konferenci lze zhlédnout zde: www.ji-hlava.cz/etika.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
MFDF Ji.hlava

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám