Hlavní obsah
Věda

Jsou miminka ve stavu blaženého osvícení? Vědci tvrdí, že ano

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Dítě ve stavu čisté lásky

Vědci nově odhalili pomocí výzkumu mozku dětí, co se odehrává uvnitř „malého mudrce“.

Článek

Jsou děti skutečně osvícené bytosti? Podle nejnovějších psychologických výzkumů lze jasně vydedukovat, že děti prožívají život v blažených živých barvách radostného světla, harmonie a lásky. Ph.D. Alison Gopnik v knize How to change your mind tvrdí, že miminka nepřetržitým způsobem zažívají stavy psychedelického charakteru.

Nejspíše se toto tvrzení dotýká samotné reality více než si možná myslíme. Jisté jsme si mnohokrát všimli, jak se dítěti rozzáří tvář při každé nově objevené věci. Z každého nově objeveného, ale i z často opakovatelného zážitku, má neustále toto malé stvoření radost a extázi. Zvědavost, kterou dítě doslova proráží zdi rodinné atmosféry, tak má intenzivní dalekosáhlou povahu. Mnozí z nás ví, jak je náročné dětskou zvídavost umlčet nebo utlumit. Zkrátka úžas spojený s přirozenou zvídavostí nemá hranice a je v podstatě neohraničenou nestrukturovanou esencí samotného mozku dítěte.

DMN - síť výchozího režimu

DMN je jakousi strukturou mozku, kterou úplnou náhodou objevil Marcus Reichle v roce 2001.

V knize How to change your mind je DMN charakterizovaná jako dirigent mysli. Měla by fungovat jako hlavní centrum komunikace, která probíhá mezi různými částmi mozku. Dále autor navazuje na to, že přenos komunikace mezi těmito částmi mozku vytváří pojem “ JÁ" neboli „EGO“. Tato mozková síť výchozího režimu se aktivuje během činností sebereflexe, morálního uvažování a promítáním svého ega do budoucnosti či do minulosti. Existuje jisté podezření, že DMN úzce souvisí s naší častokrát mylnou interpretací lidských bytostí, společností, světa a celého kosmu.

U malých dětí však DMN zatím nefunguje. V rané fázi života dítěte ještě nejsou vyvinuty efektivní komunikační strategie, aby mohla vzniknout síť výchozího režimu, a tudíž neexistuje možnost toho, že by si dítě uvědomilo své ego.

A proč zatím DMN nefunguje? Protože mozek dítěte je nastavený na učení, zatímco mozek u dospělého člověka je nastavený na přežití. Studie v podstatě ukázaly, že děti jsou otevřenější se více učit nové věci než dospělý člověk, který se zaměřuje, jak přežít, a tudíž je i více ovládaný strachem a nemá čas se učit. Naopak pomocí DMN je schopen dospělý člověk omezit různorodé informace přitékající do jeho mozku, zatímco mozek dítěte by neustále sbíralo nové informace a učilo se.

Co zklidní nepřetržitý a často omezující strach o přežití?

Vědci zjistili, že DMN u dospělého člověka razantním způsobem zklidňuje a dává jeho psychice chladivý mír, tak je látka psilocybin. Jestliže je tato dávka podávaná ve větším množství, tak účastnící začnou zažívat stavy blažené naplněnosti a neutuchající radosti. Jejich ego se na krátký časový úsek rozpadne a fungování mozku se zcela transformuje. Prožitky vzniklé během této dávky jsou až mysticky zbarvené. Častokrát tyto zážitky poté ovlivní celý náš následující průběh života.

Znamená to, že když dospělý člověk utlumí DMN, tak začne pěstovat náboženskou vůli?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz