Hlavní obsah
Aktuální dění

Ukrajinci staví barikády a zákopy, zatímco pozornost přesouvají na obranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: REUTERS

Ukrajinský vojenský inženýr s volacím znakem „Lynx“ kontroluje čerstvě vykopaný příkop, který jeho jednotka vybudovala jako součást systému nových opevnění poblíž frontové linie u Kupianska, uprostřed ruského útoku na Ukrajinu, 28. prosince 2023

Řady bílých betonových barikád se táhnou přes otevřené pole v délce více než kilometr. Pod rouškou tmy se hloubí příkopy s  obytnými prostory.

Článek

Kupjansk, Ukrajina, 11. ledna - Řady bílých betonových barikád se táhnou přes otevřené pole v délce více než kilometr. Pod rouškou tmy se hloubí příkopy s  obytnými prostory. Nedaleko odtud duní dělostřelectvo.

Nové obranné linie, které 28. prosince navštívila agentura Reuters poblíž severovýchodního města Kupjansk, ukazují, jak Ukrajina v posledních měsících zintenzivnila výstavbu opevnění, když přesunula své vojenské operace proti Rusku na více obranný základ.

Obrany, které mají určité podobnosti s těmi, které byly zavedeny na jihu a východě okupovaném Rusy, mají za cíl pomoci Ukrajině překonat útoky a zároveň regenerovat její síly, protože Moskva přebírá iniciativu na bojišti, uvedli vojenští analytici.

Prezident Volodymyr Zelenskij oznámil, že Ukrajina 28. listopadu „výrazně vylepšuje“ opevnění poté, co protiofenzíva, kterou zahájila v červnu, nebyla schopna rychle prorazit ruské linie.

Kyjev říká, že je neochvějný ve své ambici dobýt zpět všechna zbývající okupovaná území, ale prozatím se soustředí na politicky citlivé reformy odvodu za účelem doplnění pracovní síly a na řešení nedostatku dělostřelectva na frontě.

[Zdroj: Reuters]

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám