Hlavní obsah
Názory a úvahy

O ničem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MIchael Rada

Je slovní spojení, které je nejčastější hodnocením politických prohlášení, proklamací a slibů. Celá věta zní „bylo to o ničem“ a nejzajímavější na tom je to, jak dlouho politici a jím podobní o ničem dokáží hovořit, s přesvědčením…

Článek

Žádný/á však neprohlásí, že neřekl/a nic.

Já jsem se po mnoha letech budování světa bez odpadů a plýtvání, rozhodl ze světa, kde se domlouvám anglicky, vrátit domů a využít krásy českého jazyka k tomu, abych i doma rozvířil prach, který se nebude usazovat na plicích a nebude zanášet oči, ale otevře mysl těch, kdo hovoří i těch, kdo naslouchají.

První dobrovolnou obětí byl pan Rudolf Malý, který moc hezky popsal mou pozvánku ve svém příspěvku na síti LinkedIn, kde po absolvování rozhovoru o ničem, napsal:

Zavolal mi „divnočlověk“ Michael Rada, že by si chtěl popovídat o ničem.
Od nápadu po realizaci uběhly ani ne dva dny a výsledek je Youtube.
Bez režie, střihu a retuše, tak jak rozhovor běžel, tak je tam.
Bylo to bezprostřední a bez přetvářky, takže mě to bavilo. Díky

Nejvíce mne překvapili reakce sledujících, kterých rychle přibývá. Považují náš rozhovor nejen za zajímavý, ale i přínosný, což je pravý opak toho, co sliboval název. Překvapující je také skutečnost, že 97 % posluchačů vydrželo poslouchat celých 37 minut tedy od začátku do konce.

Dovolím si zde sdílet první čtyři rozhovory o ničem a věřím, že Vás zaujmou:

Když se dívám na výsledky napadá mne, zda-li bychom neměli rozhovory o ničem zařadit nejen do vzdělávacího systému na všech jeho stupních, ale i třeba do běžného života včetně života rodinného, v němž by hovory o ničem mohly by se stát mezigeneračním spojovacím prvkem, kdy různé pohledy, zkušenosti a znalosti, mohly by přinést zajímavé výsledky.

Ačkoli, by se mohl zdát přístup nový, není. Byl zde totiž již od pradávna, ještě v dobách, kdy lidé neznali písmo, scházeli se, aby hovořili O NIČEM, které vyvolalo zájem dozvědět se víc.

Je to zvláštní, jak v DOBĚ VŠEHO prahneme PO NIČEM.

Když jsem poprvé před deseti lety nazval emisní povolenky NOVÝMI ODPUSTKY, všichni se mi smáli, a považovali mne za hlupáka, dnes ti co nejvíce křičeli a byli se v prsa, tento výraz adoptovali a „těší se nehynoucí slávě“ z jeho užívání. Stejné je to s výrazy „OBR“, jako zástupné slovo pro velkou společnost, moci chtivé jedince, či státy, nebo organizace, nebo s výrazem „INDUSTRY 5.0“ kterému stačilo jen 7 let, aby se stal součástí většiny jazyků světa, jako před 102 lety slovo „ROBOT“.

Máte-li schopnost hovořit O NIČEM, pak máte schopnost hovořit O VŠEM, a to bez ostychu, či nutné přípravy. Splést se je stejně přirozené jako mít pravdu, ani za jedno se není třeba stydět.

Už se těším na další hosty i rozhovory.

Už se těším na to, až budu zase hostem.

Rozhovory O NIČEM nejsou a nebudou monologem, či strojeným dialogem, budou vždy soutokem myšlenek a zkušeností. Stejně jako řeky ne nichž stojí město pěti řek. Vyřčené omyje duši i mysl toho kdo hovořil i toho kdo poslouchá.

Dnes je neděle ráno a po topickém dni probudil jsem se do vlhkého rána, v něž na ulicích ještě vlhký asfalt a dlažební kostky připomínají, že noc plakala, či snad brzké ráno? Záleží na tom? Je to O NIČEM rozebírat to co bylo namísto přípravy toho co bude, protože jen to je možné vzíti do dlaně.

V Plzni 16.7.2023  Michael Rada, Člověk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám