Hlavní obsah
Rodina a děti

Jak naučit rok a půl staré dítě zatelefonovat o pomoc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michaela

Označení kontaktu emotikonem

Našeho syna jsem naučila, jak si zavolat o pomoc v případě nouze. Poprvé to zvládl v 15 měsících, když jsem tvrdě usnula, byli jsme sami doma a on potřeboval mlíčko uprostřed noci.

Článek

Nespornou výhodou dnešní doby a mobilních telefonů je, že díky nim jsme v neustálém kontaktu s okolním světem. Naproti tomu bychom určitě mohli najít mnoho důvodů, proč je výše zmíněné zároveň zhouba nás všech, ale o tom dnes psát nechci.

Není tomu tak dlouho, co jsem četla článek o tom, že v Británii zemřelo dvouleté dítě hlady, protože jeho otci se udělalo nevolno a za zamčenými dveřmi si ani jeden nedokázal zavolat pomoc. Jako matku malého chlapečka mě to hodně zasáhlo a zamyslela jsem se, že i já s ním trávím hodně času sama a nikdy nemohu vědět, co se může přihodit. Okamžitě jsem zapnula sdílení polohy svého telefonu blízké rodině a nastavila krizové kontakty. Ty člověk může vytočit i ze zamknutého telefonu. Syna jsem od roka začala učit, jak se na krizové kontakty proklikne a v 15 měsících toho poprvé využil.

V noci, když už syn spal, jsem dostala migrénu a po čase a lécích tvrdě usnula. Bohužel, co čert nechtěl, syn dostal žízeň a já byla k neprobuzení. Vzal si tedy můj telefon a zavolal si tatínkovi o mlíčko, ten pochopil a přispěchal z garáže s lahvičkou.

Dnes, v jeho bezmála dvou a půl letech, si běžně zatelefonuje k dědovi, aby se zeptal, jak se má v práci, nebo babičce že chce u ní spinkat. K mým krizovým kontaktům jsem přidala emotikony, aby bezpečně poznal, komu volá, protože číst neumí.

Telefon mi syn bez dovolení nebere, ale v případě nouze ví, kde ho najde. Já díky tomu mohu být mnohem klidnější, že si dokáže přivolat pomoc, i když pevně doufám, že zůstane jen u prosby o spinkání u babi a dědy!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám