Hlavní obsah
Umění a zábava

Trojka od Dead Daniels je moc fajn deska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TTStyle/Dead Daniels

Dead Daniels

Pražská hardrocková trojice Dead Daniels je naprosto pevně zakotveným spolkem na domácí klubové scéně, kterou bych si bez ní už asi ani neuměl představit.

Článek

V aktuálním personálním obsazení - Tommy Wheeler - zpěv, kytara, Jeník Smith - basa a Honza Procházka - bicí, bylo pořízené i nejnovější a v pořadí již celkem třetí studiové CD skupiny nazvané jednoduše „Volume 3“, které vyšlo letošní poslední březnový den. To potěšilo mé uši jedenácti (včetně bonusu) příjemně šlapajícími písničkami, o nichž napíšu více hned v následujících řádcích.

Na úvod tu máme naprosto jasnou hitovku a zároveň klipovku „Nikdo nás nečeká“, ve slokách postavenou na výrazném kytarovém riffu a odehrávající se ve svěžím rockovém rytmu, který je podpořený i snadno zapamatovatelným refrénem. Dvojka „Yoko Yana“ na mě působí ještě ostřejším a říznějším dojmem a ve své textové náplni vypráví reminiscenci jednoho historického příběhu. Trojka „Fuck you neighbor“ je hutnější kousek, v němž se rychle střídá tempo, v samém úvodu Tommy pěje pouze za doprovodu basy a bicích, jeho kytara se přidává později a nakonec se z písně vyvine docela slušný nářez, opět s výrazným refrénem. Text se v tomhle případě zabývá problémem nesouznění mezi obyvateli různých bytových jednotek. Druhé „Fuck“ na CD tu máme hned vzápětí, tentokráte v jeho dříve hojně využívané podobě „Fuck off (s přívlastkem) 2020“. Tato skladba se tematicky vrací do doby covidové, která, co se týče koncertů, nebyla pro muzikanty ani jejich fanoušky příliš šťastným obdobím. V hudební rovině jde o věc v rychlém tempu, které skupina neúnavně drží po celou dobu jejího trvání. Myslím si, že rozpoznat zde inspiraci legendárními Mötorhead nebude pro nikoho větší problém. U pětky „Prg – Ova“ se zprvu dle názvu může zdát, že vyjadřuje nějakou šifru (úsměv), ale skutečnost je taková, že text je v podstatě inspirovaný cestou (původně za jiným účelem) současného basáka skupiny Jendy Šmída od ostravských glamrockerů Sweet Leopard právě k pražským Dead Daniels. Co se samotné muziky týče, tak se píseň odvíjí ve střední poloze a bez jakýchkoliv problémů drží vysokou laťku kvality.

Skoro titulní „Volume“ otevírá druhou polovinu alba, její významná část se odehrává v klasickém rock’n’rollovém rytmu, který je obohacený o prvky jižanského rocku. Velmi zajímavá mi přijde přítomnost tamburíny, což vyvolává vzpomínky na produkci ze sedmdesátých let, stejně jako „dřevorubecký“ styl bicích. Další významným hitem je u mě ve středním tempu vyvedená sedmička „Princezna“, se slovy vyznávajícími se z obdivu k jisté paní výčepní, v níž mou pozornost upoutalo i netradiční zvukové vyznění sólové kytary. Co na CD pochopitelně nemůže chybět, to je textový obsah vztahující se k Tommyho indiánským kořenům, tentokrát prostřednictvím osmé věci pojmenované „Tatanka“, což je tuším v překladu do naší řeči bizon, tedy zvíře neodmyslitelně spjaté právě se životem Indiánů. Když písnička dostane do vínku jméno „Bounty“, tak asi většina posluchačů bude vědět, jaký příběh je její textovou složkou. Pro mě je to další song s výrazným potenciálem oslovit velké množství posluchačů, v němž opět nechybí naprosto perfektní refrén a kvalitní instrumentální výkony všech tří členů skupiny. Myslím si, že asi bude víc lidí, které překvapí v pořadí desátá věc „Jestli to stačí“, což je taková poprocková balada, kterou bych spíše čekal například v repertoáru jiné pražské formace, konkrétně velmi populární Lucie. K romantickému odéru hodně přispívá i zařazení akustické kytary a využití bubínků zvaných bonga. Takže ač překvapen, musím uznat, že jde o velmi dobrý tah, který dokazuje, že jsou kluci schopni zaujmout a uspět i v této hudební poloze. Jako již avizovaný bonus je zařazený singl z února 2023 „Všechny holky“, který je zároveň i nejdelší peckou z celého alba (cca 7 a půl minuty). Jedná se o valivější song s větším množstvím instrumentálních pasáží, v nichž všichni tři hudebníci dávají vyniknout svým nástrojům. Jde o velice příjemné završení celé desky, která nejenže naplnila, ale vlastně i předčila má dosti velká očekávání.

Poněvadž jsem se nechtěl u každé písně stále opakovat, tak ještě k osobě frontmana Tommyho souhrnně uvedu, že ho už několik let řadím mezi nejvýraznější tváře české rockové scény a jednoho z našich nejšikovnějších muzikantů. A to, ať už vezmu v potaz jeho skladatelské schopnosti, variabilní pěvecký projev nebo instrumentální zručnost, kterou dokazuje nejen ve svých sólech, ale i ve vlastním vytvořeném zvukovém kabátě.

Stejně, jako dvě předchozí řadovky, tak i placka „Volume 3“ byla zaznamenána v pro kapelu tradičním místě, jímž je žirovnické nahrávací studio Hacienda Miloše „Dodo“ Doležala, jenž se společně se svým synem podílel i na její produkci.

Hodnocení autora je 9 a půl bodu (nejvyšší možný počet je 10, nejnižší pak 1 bod).

Seznam skladeb:

  1. Nikdo nás nečeká
  2. Yoko Yana
  3. Fuck your neighbor
  4. Fuck off 2020
  5. Prg – Ova
  6. Volume
  7. Princezna
  8. Tatanka
  9. Bounty
  10. Jestli to stačí
  11. Všechny holky (bonus)

Hrací čas: 47:11

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz