Hlavní obsah
Aktuální dění

Kratom? Děti si v automatech můžou koupit i silnější a nebezpečnější drogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Janeček

HHC palice a HHC vaporizéry v automatu

Zatímco se média zabývají kratomem, v automatech se vedle něj prodávají palice marihuany, které jsou postříkané synteticky vyrobeným, velmi silným kanabinoidem.

Článek

Možná jste již slyšeli o kratomu, který se v uplynulých týdnech dostal na hlavní stránku většiny českých internetových médií. I když kratom není hlavním tématem tohoto článku, rád bych se u něj na chvíli zastavil, jelikož skvěle poslouží k uvedení do kontextu.

Takže stručně o kratomu. Kratom je strom, jehož listy obsahují jisté psychoaktivní látky, zejména pak mitragynin 7-hydroxymitragynin. U nás tento strom neroste, dováží se k nám jeho na velmi jemno nadrcené listy. Pro dosažení vytouženého efektu je pak nutné tento prášek sníst. Většina uživatelů jej rozmíchá ve vodě a poté vypije, dávka je velmi individuální. Záleží, jestli jste student co kratom zkouší poprvé (2g), nebo závislák, který potřebuje kratom k tomu, aby vstal z postele (15g). Samotný drink pak vypadá jako bláto a chutná jako hnusný čaj, proto mu jeho uživatelé říkají bažina.

Nikdy se o kratomu nemluvilo, pak přišla jedna reportáž 168 hodin a najednou byl kratom téma číslo 1, nebezpečná droga, kterou si mohou koupit i děti z mateřské školky. Kratom je skutečně droga, takový heroin lite. To je hodně přitažené za vlasy a přátelé kratomu budou z tohoto výrazu velmi nešťastní, ale de facto se to tak dá říci. V mozku totiž aktivuje opioidní receptory, podobně jako heroin, jen je řádově slabší. Faktem je, že mnoho lidí, kteří se snaží skoncovat s tvrdými drogami jako je heroin a jiné opiáty přechází právě na kratom. Jsou dokonce i tací, kteří se závislosti na kratomu snaží zbavit tím, že přesedlají na Subutex, což je lék obsahující syntetický opioid používající se jako náhražka pro drogově závislé například na heroinu či jiných opiátech. V těchto případech se ale většinou jedná už opravdu o monstrózní dávky kratomu a je fér uvést, že většina lidí kratom užívá v malých dávkách, které se s účinky „tvrdých“ drog nedají srovnávat, ale k čaji nebo kafi to má taky hodně daleko.

No a lidi popudilo, když zjistili, že je tahle droga dostupná dětem jednoduše tak, že si ji koupí v automatu. Jako sběratelský předmět. Komedie, která by vůbec nemusela nastat, kdyby byl kratom postavený na úroveň alkoholu. Tedy dostupný od 18 let a jeho kvalita byla kontrolována. Ve srovnání s alkoholem se určitě nedá říct, že by byl kratom objektivně nebezpečnější, spíš naopak.

HHC

Tak a teď přichází to odhalení, důvod, proč jsem začal psát tento článek. Pokud vás znepokojuje kratom v automatech, pak byste měli přestat číst, neboť po tomto zjištění by vám mohla prasknout žilka a budete zběsile vytáčet redaktora TV Nova.

V automatech se totiž dá koupit i HHC (hexa-hydro-kanabinol), což je synteticky vyrobený kanabinoid s účinky téměř stejnými, jako má THC (to je hlavní účinná látka v klasickém hulení). A pozor, nemluvím o CBD, kanabinoidu který byl také značně popularizován, ale je neškodný a z 90 % hlavně marketingový majstrštyk.

Foto: Michal Janeček

HHC produkty v automatu v OC Westfield na pražském Chodově

A toto HHC má mnohem větší potenciál než kratom dětem absolutně vykolejit život. Jak to funguje? Jednoduše - z legálního nepsychoaktivního kanabinoidu CBD se chemickou reakcí získá HHC. Pak se ještě vezme marihuana, která má nízký podíl THC a tedy se může prodávat na českém trhu a na ní se toto HHC nastříká. Takže spojením legální marihuany bez účinků a legálního syntetického kanabinoidu s účinky získáme legální palice marihuany, postříkané čímsi, které jsou účinkami téměř k nerozeznání od klasické marihuany.

Akorát, že HHC není prověřené stovky let užíváním. Akorát, že nevíte co přesně na onom sběratelském produktu je (samozřejmě, podobně jako kratom, se i toto prodává pod touto nálepkou). Nejsou známa všechna rizika. Nemůžete si být jisti, kolik HHC máte na palici nastříkáno.

No a tento produkt si mohou děti koupit v automatech. A riziko oproti kratomu je diametrálně větší, jelikož HHC může způsobit halucinace, extrémní panické záchvaty, zvýšený tep a zkrátka brutálně nepříjemné psychické stavy. A to i v malých dávkách. Z kratomu se člověku tak maximálně udělá nevolno a pozvrací se. Účinky se naprosto nedají srovnávat, po kratomu se člověk může cítit nabuzeně/uvolněně (záleží na dávce), ale nehrozí, že by ztratil ponětí o světě a z toho stavu se zhroutil, alespoň jsem takový případ ještě nezaznamenal. Kdežto pokud si vaše malé dítě koupí paličku HHC a ubalí si z toho brko, tak je docela loterie, jak to skončí. Dnešní marihuana již zdaleka není to seno, co kouřili hipíci, nýbrž ultra silný chemický skunk, a podobně je na tom i tento produkt, jež se to snaží napodobit.

Foto: Michal Janeček

Automat s HHC produkty, OC Westfield Chodov

Samozřejmě, že ani HHC ani kratom dětem do rukou nepatří. Obě tyto látky můžou dětem krátkodobě i dlouhodobě velmi ublížit a já jsem velmi nešťastný z toho, v jaké jsme situaci. Z toho, že řešení by bylo tak snadné a stejně je velká šance, že někdo kdo tomu vůbec nerozumí přijde s nějakým řešením, které ale nevyřeší absolutně nic.

Tak jsem chtěl upozornit i na tuhle látku, protože je vtipné, že se mainstream vždy chopí nějakého konkrétního tématu místo toho, aby se řešil celkový, systémový problém. Momentálně si HHC mohou kupovat i děti na prvním stupni ZŠ a chodit za školu vysávat bongy. Den za dnem. Je to naprostý nesmysl a díra v legislativě.

Jen naposledy podotknu, že kdyby jak kratom, tak klasická marihuana byly legální (od 18 let!), tak by se žádné podobné kauzy nemusely řešit a Česká republika by byla o něco hezčí a bezpečnější místo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám