Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Chráníme naši půdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Kučera

Je tady duben a s ním přišly i nezvyklé výkyvy teplot. Někdo by si mohl říct, že přišlo klasické aprílové počasí, ale není tomu tak.

Článek

Na začátku měsíce naměřily meteorologické stanice rekordní teploty a 7. dubna zažilo Česko nejčasnější tropický den za posledních 90 let. Sice se těším na léto, ale na kraťasy je přece jen ještě brzy, nemyslíte?

Bohužel jsou tyto extrémy čím dál častější, a proto je nutné se zabývat agendou s dopady na životní prostředí. Proto jsem velmi rád, že se na zasedání Poslanecké sněmovny dostal do druhého čtení návrh zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Díky jeho schválení by se zamezilo výstavbě skladovacích hal, hypermarketů nebo běžných fotovoltaických elektráren na kvalitní zemědělské půdě.

Ubývající srážky a častější vlny veder mají na naši půdu nedozírný dopad. Proto je skvělé, že tato legislativa usnadní i zakládání stromořadí a mokřadů. To přispěje k zadržování vody v krajině, která se poslední roky potýká kvůli narůstajícím teplotám se suchem. Navíc by se schválením podpořila také agrovoltaika v sadech a chmelnicích, a zemědělská půda by tak našla hned dvojí využití.

Naše půda v současných podmínkách trpí. Musíme jednat rychle a přistupovat k její ochraně komplexně. Každý krok se počítá a tohle je jeden z nich.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz