Hlavní obsah
Lidé a společnost

Režisér dokumentu o bezdomovcích David Vondráček neměl daleko k tomu, aby sám skončil na dlažbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Stává se to i v lepších rodinách. Jednou jste nahoře a jednou dole. Jednou věhlasný reportér, publicista a režisér, podruhé alkoholik, gambler a dlužník. Nebo obojí dohromady. David Vondráček v sobě má doktora Jekylla i pana Hydea.

Článek

Láska na hřbitově

Mám rád dokumenty o lidech a o těch obyčejných či dokonce na okraji společnosti možná ještě víc. Film Láska v hrobě je jedním z nich. Pojednává o dvou bezdomovcích, kteří vegetují na strašnickém hřbitově.

Honza tam žije ve staré dřevěné kůlně a Jana obývá prostornou hrobku. On je samorost, ale postupně si Janu oblíbí a přestěhuje se k ní. Ti dva spolu vaří, povídají si, pijí. Bývalý zedník Honza si přivydělává tak, že prodává knihy a časopisy vybrané z kontejnerů.

Jana kdysi pracovala v Holandsku v nočním klubu. Je nedoučená pánská krejčová. Brzy otěhotněla a manžel ji údajně týral. S rodiči se rozešla ve zlém.

Po čase na hřbitov dorazí městská policie a kvůli rekonstrukci hrobky je vyhání. Dvojice přečká zimu v alkoholovém opojení v Honzově kůlně. Janin zdravotní stav se zhoršuje, nemůže na nohy.

Když později musejí hřbitov zcela opustit, rozcházejí se, Honza prý moc pije. Jana živoří u stanice metra. Jednoho dne zkolabuje a v 35 letech umírá. Honza ji za nějaký čas následuje, to už ale ve filmu není.

Na premiéru dokumentu se Honza nedostavil, ačkoliv byl pozván.

Třináctá komnata

Ne náhodou si režisér David Vondráček vybral toto téma. Sám se již od mládí potýká se závislostí na alkoholu, ke které později přibyl i hazard. Momentálně od obojího abstinuje, nicméně za svůj život prohrál přes sedm milionů korun a v současné době je v insolvenci.

Jako dítě to vůbec neměl lehké. V dokumentu 13. komnata vypráví, že když přišel ze školy a zazvonil na zvonek domu, otec se ho vždy zeptal, co bylo ve škole za známky. Malý David například řekl, že trojka, a když došel nahoru k bytu, otec už tam stál ve dveřích s připraveným páskem, aby ho mohl seřezat.

Není divu, že vzešlý z takovýchto poměrů záhy David propadá alkoholu. Dost to rozjíždí už na gymnáziu. Posléze častěji než na přednáškách při studiu žurnalistiky vysedává po hospodách a vysokou školu ani nedokončí.

Jak šel čas

Narodil se 30. 4. 1963 v Mariánských Lázních a mládí prožil v Chodově. Po absolvování vojenské služby získává profesionální novinářské zkušenosti v redakci časopisu Mladý svět. V roce 1991 obdrží 600 tisíc korun z prodeje tohoto časopisu. Netrvá příliš dlouho a peníze utápí v alkoholu a v automatech.

Ve stejné době spolupracuje s Českou televizí jako scénárista a redaktor. V roce 1998 se stává režisérskou osobností pořadu Na vlastní oči televize Nova. Souběžně tvoří pro společnost Febio a střídá pracovní úspěchy s alkoholicko-gamblerskými eskapádami.

O několik let později jednoho dne přeleze polorozbořenou zeď evangelického hřbitova v Praze - Strašnicích a narazí na budoucí hrdiny Lásky v hrobě, jeho nejslavnějšího dokumentu.

Filmařina Davida Vondráčka

Film se natáčí v letech 2007-2011 na malou amatérskou kameru bez jakéhokoliv grantu. Původně měl reflektovat sociální (pod)úroveň pražských bezdomovců, ale během natáčení se režisér rozhodne pro změnu konceptu a zaměří se na peripetie ústřední dvojice. „Jako by Honza s Janou žili v předtuše vlastní smrti – a já se chtěl pokusit jít až na tu nejnaturalističtější vrstvu jejich sbližování. Tím je to asi neobvyklé i pro diváky, kteří většinou příběhy s až tak mezními situacemi nejsou zvyklí vídat,“ okomentuje svůj záměr.

Vondráček při své práci upřednostňuje „archetypální“ příběh na pozadí doby s pokud možno humanistickým poselstvím. Redaktor Marcel Kabát v recenzi na lidovky.cz píše: „Sledovat postupnou destrukci dvou lidí, jejichž životní cíle se omezily na společné přežívání v hrobce, je popravdě řečeno drásavé místy až k nesnesitelnosti.“

Ověnčen cenami

Film měl premiéru 29. 11. 2012 a získal řadu ocenění u nás i v zahraničí. Mimo jiné Českého lva nebo několik cen na prestižních festivalech Jeden svět, MFF Řím a Finále Plzeň.

Z dalších Vondráčkových děl připomeňme například hodinový dokument Zabíjení po česku (2010), který se věnoval tzv. divokým odsunům a masakrům Němců na konci druhé světové války a vzbudil obrovské vášně. Tento dokument získal cenu časopisu Respekt a Mezinárodní cenu lidských práv Franze Werfela.

Anketa

Líbil se vám dokument Láska v hrobě?
Ano
35,7 %
Ne
5,4 %
Neviděl/a jsem
50 %
Chci zhlédnout
8,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 56 čtenářů.

Zdroj:

https://www.csfd.cz/film/297111-laska-v-hrobe/prehled/

https://www.lidovky.cz/orientace/kultura/laska-v-hrobe-napor-na-nervy-zaludek-hlavu-i-srdce.A121128_174006_ln_kultura_btt

https://www.gymso.cz/index.php/galerie2/uspesni-absolventi/18-david-vondracek

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1186000189-13-komnata/223562210800001/

https://www.filmovyprehled.cz/cs/film/180025/laska-v-hrobe

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz