Hlavní obsah
Zdraví

900 dětí z Aše je ze dne na den bez pediatra. Nový je v nedohlednu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay - Orzalaga

V třináctitisícovém městě je od 1. června 2024 pouze jeden pediatr na takřka 3000 dětí. Zoufalou situaci by vyřešil nový lékař, ten ale stále nepřichází.

Článek

V nejzápadnějším městě naší malebné republiky se jeho obyvatelé potýkají s extrémním nedostatkem pediatrů. Za posledních deset let se jejich počet zredukoval ze čtyř na jednoho, což je vzhledem k počtu obyvatel kritická hodnota. Zaběhnutí bardi odešli do důchodu a z nových dvou zůstává od 1. června roku 2024 pouze jeden. Společnost MediClinic, která v Aši provozuje ordinace, nové lékaře stále hledá, nikdo však nemá zájem v Aši ordinaci provozovat.

Pojišťovny dávají od problému ruce pryč

Podle zákona je vám pojišťovna povinna zajistit dostupnou lékařskou péči, do teď se tomu tak ale nedělo. Některé maminky, které se obrátily na pojišťovnu s prosbou o pomoc, byly odbyty seznamem lékařů, který dle jedné ze zoufalých maminek z velké části neobsahoval ani pediatry. „Mám tři děti, z toho jedno jsem musela dát k doktorovi pro dospělé,“ stěžuje si. „Mladší nemám kam dát, nemám pediatra. V Karlovarském kraji není žádný pediatr, který by měl volné kapacity. Jsem naštvaná, protože si připadám jako občan druhé kategorie. Za pediatrem musím dojíždět až osmdesát kilometrů, což mi přijde šílené a nesmyslné,“ líčí situaci, do které se se svými dětmi dostala Petra Silbermann. „Vláda by si měla uvědomit, že my odsud můžeme jet jen na jednu stranu, do vnitrozemí. A že cokoli dál než Cheb, je pro nás daleko. Zvlášť pro maminky s malými dětmi. Jenže já mám dojem, že kromě ašského starosty Vítězslava Kokoře, kraje a poslance Jana Kuchaře, který nám slíbil pomoc, to nikoho moc nezajímá,“ dodává.

„Nejstarším dvojčatům je šest, dalšímu synovi jsou tři roky. Jedno z dvojčat má celiakii, takže potřebuje pravidelně sledovat lékařem, vážit, měřit a odebírat krev. Nejmladší dcera má preventivní kontroly po dvou měsících. A já nemám pediatra. Odmítla mne i Plzeň,“ konstatuje s neskrývaným rozhořčením Kristýna Kundtová. „Já jsem naštěstí pojízdná, ale jak to dělají rodiny, kde auto nemají? Přijde mi to hrozně nefér, obrovská nespravedlnost. A neschopnost ze strany státu. Protože dostupnost lékařské péče by měla být základ. Jenže když polovina ašských dětí lékaře nemá, tak je asi něco hodně špatně,“ dodává.

Jednání probíhají, ale vše jsou jen nouzová řešení

Starosta Aše Vítězslav Kokoř na sociálních sítích pravidelně informuje o průběhu jednáních s kompetentními orgány. Poslední noviny uvedl 17. května: „U pana hejtmana dnes proběhlo další kolo jednání se zástupci VZP, MediClinic, krajského úřadu a za účasti poslance PČR Jana Kuchaře. Děkuji Petra Silbermann, že se jednání zúčastnila se mnou. Co je v tuto chvíli důležité: Klientům VZP nesmí nikdo posílat seznamy lékařů, aby si pediatra zajistili sami. Na klientské lince jim musí obsluha přidělit lékaře nebo poradit, jak mají postupovat. Pokud někdo nebude mít lékaře, může jet na pohotovost do Chebu. Na požádání bude vystaveno OČR, ale to musíme ještě dohodnout s OSSZ. Včas dám vědět, zda to sociální správa umožní. Pro klienty VZP, kteří nemají pediatra, bude v Chebu zřízeno očkovací centrum. Pro ostatní klienty je zřízeno očkovací centrum v Karlových Varech.“

Starosta Kokoř se pokouší ulevit i rodinám, které nemají vlastní auto, aby se svými dětmi mohly dojíždět do vzdálenějších míst. „Příští týden budu jednat s KV krajem o zřízení autobusové linky do Karlových Varů. Na jednání jsem předložil několik dalších dotazů, na které mi VZP odpoví písemně. Momentální stav je všemi stranami vnímán jako krizový a nikdo se nechce s tímto stavem smířit jako se standardním vyřešením problému. Náhrada za odcházející lékařku se stále hledá.“

„Stále platí výzva k zaslání emailu na adresu lekar-as@seznam.cz, pokud někdo nemá lékaře v dostupnosti 35 minut. Mrzí mě, že Vám v tuto chvíli nemohu sdělit pozitivnější informace. Věřte, že jednání skutečně nejsou jednoduchá,“ zakončuje zprávu Starosta Vítězslav Kokoř.

Přestože město nabízí výhodné podmínky pro nové lékaře na Ašsku, nenašel se zatím nikdo, kdo by měl zájem v tomto místě provozovat novou ordinaci. Můžeme jen doufat, že se situace zlepší a jedinému pediatrovi v nejzápadnějším městě naší malebné zemičky někdo brzy pomůže uvolnit přeplněnou čekárnu.

Zdroj: Idnes, iassko

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz