Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Auto před zimou potřebuje víc, než jen přezout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/zima-hra%C4%8Dka-vinobran%C3%AD-v%C3%A1noce-sn%C3%ADh-2522720/

Od 1. 11. bychom měli mít na autě přezutá kola na zimní. Pro většinu řidičů tímto krokem bohužel veškerá příprava na následující půlrok končí.

Článek

Naše auta jsou velice složité stroje, o které se musíme pečlivě starat. Pokud chceme servis navštěvovat co nejméně, měli bychom našemu plechovému společníkovi věnovat před zimním obdobím speciální péči hned několika krocích.

Obutí

Výše zmíněná výměna obutí je krok, který většina z nás provádí pravidelně. Avšak ne každý věnuje pozornost důležitým faktorům, ovlivňujícím účinnost pneumatik. Vždy zkontrolujte směr vzorku. Pneumatika musí rotovat správným směrem, aby odváděla dobře vodu. Dodržujte datum expirace, po jeho vypršení ztrácí pneumatika přilnavé vlastnosti. Změřte hloubku vzorku, měla by být alespoň 4 mm.

Voda do ostřikovačů

Je důležité mít v nádobce na vodu do ostřikovačů zimní směs. Mohlo by se vám totiž stát, že voda bez nemrznoucí složky zmrzne a díky roztažnosti vám roztrhne nádobku, ve které je.

Klimatizace a plísně v ní

Přes léto se v klimatizaci mohly nashromáždit různé bakterie a plísně, které se díky zvýšené vlhkosti v zimě začnou množit, proto je velice důležité ji před zimní sezonou vyčistit.

Gumové těsnění

zima působí negativně na těsnící vlastnosti gum. Proto by se měly všechny gumy kolem dveří promazat silikonem. Oddálíte tak jejich degradaci.

Vnitřní textilie

interiér dostává během zimy pořádně zabrat. Neustálá vlhkost a technická sůl může textilie ve voze nezvratně zničit. Proto je potřeba před zimou auto kompletně vyčistit a nanést na veškeré textilie speciální impregnaci.

Lak

Stejně jako v létě je potřeba lak chránit před sluncem, v zimě je jej potřeba ochránit před solí, aby se nezačal odlupovat a auto nám nerezivělo. Ideálním pomocníkem je vosk. Ideální postup je nejdříve auto umýt a následně čistým hadříkem, nebo houbičkou vosk rozetřít po celé ploše auta.

Tip na závěr

Pokud Vás v zimě každé ráno trápí zamlžené a zamrzlé čelní sklo. Určitě přes noc nechte na předním skle reflexní fólii. Vlhkosti a ní spojené zamlžení skel předejdete absorbérem. Ten můžete koupit ve speciálních prodejnách, nebo si ho můžete vyrobit doma. Použijte například ponožku a naplňte ji rýží. Tu pak umístěte k čelnímu sklu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Zimní pneumatiky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz