Hlavní obsah
Finance

Česku hrozí pád koruny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nomura varuje před pádem koruny

Investiční společnost Nomura varuje před pádem měny v Česku, Turecku, Rumunsku a na Srí Lance.

Článek

Podle tzv. Damocles modelu, který pravidelně zpracovává společnost Nomura, je Česká koruna, stejně jako další zmíněné, v příštích 12 měsících v ohrožení. Všechny tyto země dosáhli hodnoty 100. To znamená, že jsou náchylné ke zhroucení měny.

Tento model sdružuje 8 ukazatelů, které od roku 1996 předpověděly 64% z 61 měnových krizí na rozvíjejících se trzích.

Hlavní důvod: Vysoká inflace

Jedním z nejdůležitějších ukazatelů je výše úrokových sazeb v souvislosti s inflací. Tedy pokud je inflace vyšší, než úroková sazba, peníze ztrácí na hodnotě.

Příklad: Na spořícím účtu máme uloženo 100 000 Kč. Roční úroková sazba za rok 2022 byla v průměru 5 %, inflace v tentýž rok byla 16.2 %. Hodnota úspor tedy meziročně klesne reálně na 88 500 Kč.

Odchod investorů

Na trh s vysokou inflací a nestabilní ekonomikou se investorům kvůli riziku kolapsu nechce. Tím se zpomaluje přísun financí na trh a zvyšuje se inflace. To nepříznivě přispívá stabilitě měny a zvyšuje ukazatel zmíněného Damocles modelu. Ze strachu z rychlého znehodnocení svých investic v nestabilní měnové ekonomice investoři raději směřují své peníze na dražší, ale z pohledu návratnosti jistější trhy.

Odstrašující případ

Jak píše ekonom Lukáš Kovanda na svém webu, Turecko je odstrašujícím případem a ukázkou toho, jak se to nemá dělat. Prezident Recep Tayyip Erdogan zavádí protiinflační opatření v rozporu se zavedenými standardy a „bojuje“ s inflací například snižováním úrokových sazeb.

Foto: Bloomberg

Turecká Lira

Silným signálem pro vládu České republiky by měl být fakt, že se koruna vyskytuje v žebříčku ohrožených měn, hned vedle Turecké Liry. Je až úsměvné, že se řadíme mezi rozvinuté země patřící do západní, popřípadě střední Evropy, zatímco naše ekonomika má známky spíše rozvíjející se země z východu. Okamžitý a zásadní zásah vlády do měnové politiky je nutný, nebo bychom se mohli ocitnout v bodě kde Itálie na začátku 80. let, kdy byla tamní inflace dlouhodobě kolem 20 %.

zdroje:

https://www.kurzy.cz/makroekonomika/inflace/

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-08-18/nomura-s-damocles-model-warns-of-turkey-czech-currency-crises#xj4y7vzkg

https://www.bnnbloomberg.ca/nomura-s-damocles-model-warns-of-turkey-and-czech-currency-crises-1.1960605

https://www.mesec.cz/produkty/sporici-ucty/

http://www.lukaskovanda.cz/cesku-podle-nomury-hrozi-menova-krize/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz