Hlavní obsah
Umění a zábava

Cože, ten nemocný stařík na pódiu je Aleš Brichta?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Strych

V nejlepším se má prý přestat. Někteří na to ale neslyší, třeba jako Dalibor Janda už od roku 1993. Příkladem je i Aleš Brichta, který fanouškům přidělává svými posledními koncerty vrásky na čele.

Článek

O víkendu jsem byl na rockovém festivalu v Liberci. Celá akce trvala dva dny a byla plná toho nejlepšího, co česká rocková scéna nabízí. Zážitek byl až na pár výjimek naprosto dokonalý. Vystoupily legendy jako Miloš Dodo Doležal, Protheus, Premier, Doga, Panoptiko, Walda Gang, Aleš Brichta a mnoho dalších. A právě poslední zmiňovaný vzbudil u publika rozpaky.

Aleš Brichta vystoupil se svou nynější kapelou Aleš Brichta Project v pátek v podvečer. Jednalo se o první vystupující, které jsem ten den slyšel, a nestačil jsem se divit, co bylo vidět na pódiu. Dnes čtyřiašedesátiletý Aleš Brichta ani zdaleka nepřipomíná toho drsného frontmana skupiny Arakain. V popředí kapely seděl po celou dobu koncertu na dřevěné židli shrbený a vychrtlý stařík, připomínající svým dlouhým šedobílým vousem Santu Clause v posledním tažení. Písně zazněly samozřejmě v kvalitě, jak je známe, ačkoliv je na zvážení každého individuálně, jestli bude akceptovat playback s hlasem Brichty z dob, kdy byl ještě na vrcholu svých sil.

Napadlo mě, že možná jen legenda nebyla ten den ve své kůži, ale když koncert skončil, došlo mi, že už to jen tak lepší nebude. Po koncertě se stařík jen stěží zvedal z dřevěné židle. Musel mu pomoci kolega kytarista, který ho podpíral i při děkovném úklonu publiku. Na úplný závěr přispěchal statný mladík ze zákulisí, aby Brichtu odvedl z pódia.

Jak bylo znatelné z Brichtových pohybů, není to jen chřadnoucí tělo, které ho omezuje, ale i jeho špatný zrak. Brichta přišel v roce 1976 při autonehodě o levé oko a před lety ho začalo zlobit i to druhé. V roce 2016 se rozpovídal pro deník Blesk o stále se zhoršujícím šedém zákalu jeho pravého oka, takže je velmi pravděpodobné, že je legenda téměř slepá. O dva roky později se stejnému deníku svěřil se zdravotními komplikacemi v podobě dny a prodělaných mozkových příhod.

Je proto na zváženou, zda už by neměl Aleš Brichta pověsit koženou bundu na hřebík a konečně si neužívat zaslouženého důchodu. Jeho poslední koncerty vzbuzují ve fanoušcích spíše lítost než nadšení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Aleš Brichta

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz