Hlavní obsah
Lidé a společnost

Diváci ji milovali, herečtí kolegové nesnášeli. Jaká byla Shannen Doherty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 Generic

13.7.2024 nás po dlouhém boji se zákeřnou rakovinou opustila skvělá herečka Shannen Doherty. Diváci ji zbožňují, její herečtí kolegové na ni ale měli jiný názor.

Článek

Shannen Maria Doherty (12. dubna 1971 - 13. července 2024) byla americká herečka, která se proslavila rolemi v populárních televizních seriálech, jako Beverly Hills 90210 a Čarodějky.

Doherty se poprvé objevila na obrazovce v roce 1982 v malé roli v seriálu Domeček na prérii. V následujících letech hrála v několika dalších televizních seriálech a filmech, včetně Smrtící atrakce (1988) a Holky se chtějí taky bavit (1985).

Průlomovou rolí se pro ni stala Brenda Walsh v seriálu Beverly Hills 90210, který se natáčel v letech 1990 až 2000. Doherty se v seriálu objevila v prvních 4 sezónách a stala se jednou z nejpopulárnějších teenagerek té doby. Po odchodu z Beverly Hills 90210 v roce 1994 si Doherty zahrála v několika televizních filmech a seriálech, včetně Noci s ďáblem (1997) a Přátelé do konce (1997).

V roce 1998 se Doherty vrátila do televize v hlavní roli seriálu Čarodějky, který se natáčel v letech 1998 až 2006. V tomto seriálu hrála Prue Halliwell, nejstarší ze tří sester čarodějek, ale pouze do roku 2001. Po odchodu z Čarodějek se Doherty objevila v dalších televizních seriálech a filmech, včetně Portrét zločince (2002) a Vyhlídka strachu (2003).

V roce 2008 se Doherty vrátila do Beverly Hills 90210 v seriálu 90210: Nová generace, který byl pokračováním původního seriálu. V tomto seriálu se objevila v 5 epizodách. V roce 2019 se také objevila v seriálu BH90210, který byl parodií na původní seriál.

Kromě herectví se Doherty věnovala i režii a produkci. Režírovala několik epizod seriálů Čarodějky a Dokonalé alibi. V roce 2005 založila vlastní produkční společnost, ShaSha Productions.

Neshody v Beverly Hills

Shannen Doherty neměla v žádném seriálu dlouhé trvání. Natáčení seriálu Beverly Hills 90210 provází různé zvěsti o jejím odchodu. Prý byla na kolegy zlá a v několika případech mělo dojít i k fyzickému napadení. Některé zdroje tvrdí, že Shannen to už nebavilo, a aby přestala v seriálu účinkovat, přicházela na natáčení se zpožděním, hádala se se štábem, ba dokonce prý před líbacími scénami snědla cibuli. Štáb to nevydržel a prostě ji vyhodili.

Doherty a Jason Priestley měli během natáčení seriálu napjatý vztah. V roce 2014 Priestley ve své autobiografii napsal, že Doherty byla „noční můra“ a že se s ní „nedalo vycházet“.

Doherty a Torry Spelling se během natáčení seriálu přátelily, ale jejich přátelství se později rozpadlo. V roce 2009 Spelling ve své knize napsala, že Doherty byla „manipulativní“ a „žárlivá“.

Foto: Profimedia.cz

Herci ze seriálu Beverly Hills 90210

Další z řady úspěšných seriálů, na kterém se Shannen Doherty podílela, byly Čarodějky. Příběhy třech sester, které bojují proti démonům a chrání běžné smrtelníky. O konkurzu do rolí pro tento seriál řekla i své nejlepší kamarádce Holly Marie Combs, která nakonec získala roli Piper. Shannen hrála v seriálu tři roky, pak jej zřejmě ze stejných důvodů, jako v Beverly Hills opustila. Alyssa Milano, představitelka Phoebe, se k tomu vyjádřila slovy: „Pohádala se s každým, s kým mohla.“ Shannen v seriálu režírovala také tři díly. Seriál po jejím odchodu pokračoval dalšími pěti řadami, až do roku 2006.

Shannen Doherty byla bezpochyby složitá a kontroverzní osobnost. Její bouřlivá povaha jí přinesla mnoho nepřátel, ale také několik blízkých přátelství. I přes své chyby byla Doherty talentovanou a odvážnou herečkou, která zanechala hlubokou a nesmazatelnou stopu ve filmovém a seriálovém světě.

Svůj největší boj prohrála

V roce 2015 jí byla diagnostikována rakovina prsu, s níž statečně bojovala a v roce 2017 dosáhla remise. Bohužel se ale v roce 2020 rakovina vrátila a v roce 2021 se rozšířila do metastází, včetně kostí. Doherty se nebála otevřeně sdílet svůj příběh s veřejností a inspirovala tak mnoho lidí svým optimismem a odhodláním. Během léčby podstupovala chemoterapii, radiační terapii a další náročné procedury. I v těžkých chvílích neztrácela humor a naději a aktivně se zapojila do osvětových kampaní o rakovině prsu. V roce 2022 Doherty oznámila, že je její stav „nevyléčitelný“, ale i nadále bojovala s odvahou a grácií. Stala se inspirací pro mnoho lidí, kteří čelili podobným diagnózám. Doherty zemřela 13. července 2024 ve věku 53 let. I přesto, že boj s rakovinou prohrála, zanechala po sobě trvalý odkaz v srdcích fanoušků a v boji proti této zákeřné nemoci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz