Hlavní obsah
Cestování

Dům oběšených panenek láká milovníky hororů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lost in Time - Urbex, se svolením autora

Lubomír Votava sbírá panenky od roku 1988

Pokud si vyloženě užíváte sledování hororů a rádi byste děsivou atmosféru zažili na vlastní kůži, neměli byste na vašich cestách minout dům oběšených panenek.

Článek

Při procházce obcí Rváčov na Hlinsku můžete narazit na jeden velmi děsivě vzhlížející dům. Na samotné stavbě by nebylo nic zvláštního, netypické jsou dekorace. Celý dům i jeho pozemek je osetý tisíci panenkami. Takzvaný dům oběšených panenek je vyhledávanou turistickou atrakcí. Jakmile ho spatříte, proběhne vám mráz po zádech a cítíte se jako ve strašidelném příběhu. Je to místo, které je středem zájmu nejenom místních obyvatel, ale i zvědavých návštěvníků z různých částí země. Objekt je domovem neortodoxního člověka, který je často označován za „podivína“ Rváčova.

Foto: Lost in Time - Urbex, se svolením autora

panenka z zahradě domu oběšených panenek

Vše začalo v roce 1988, kdy si majitel domu v obchodě koupil první panenku. Od té doby začal panenky sbírat a postupně je věšel na stěny a stromy kolem svého domu. Některé jsou nové, jiné starší, rozbité, nebo potrhané. Jejich prázdné pohledy a zničená těla vyvolávají smíšené pocity.

Od politiků pryč na Vysočinu

Majitelem domu je Lubomír Votava. Jeho životní příběh by jistě zasloužil vlastní knihu. Sloužil jako bodyguard vysoce postavených politiků. Nejvíce byl veřejností probírán v době, kdy pracoval jako poradce a ochranka kontroverzního republikána Miroslava Sládka. Výrazně na sebe strhl pozornost ve chvíli, kdy během jednoho předvolebního shromáždění napadl odpůrce a následně i reportéra. Deset dní po tomto incidentu ho policie vystopovala, ukrýval se v parlamentní budově.

Doby, kdy se objevoval na veřejnosti, jsou však již pryč. Stáhl se do ústraní do zmíněné obce Rváčov. Zde mu dělá společníka pouze jeho pes.

Dům oběšených panenek působí jistě děsivě. Ale podle Lubomíra Votavy jsou panenky více než jen dekorací. Každá z nich má svůj příběh – jsou to hračky, které by jinak skončily na smetišti. „Myslím si, že v každé té panence je zakletý život dítěte, které si s ní hrálo,“ říká Votava. „Ty panenky by skončily kdesi na smetišti nebo v kontejneru, já z nich ještě ale cítím život.“

Foto: Lost in Time - Urbex, se svolením autora

okolí domu oběšených panenek

Chtěli byste dům navštívit?

Lubomír Votava se svým dílem rád chlubí. Nemá sebemenší problém Vás pustit na svůj pozemek, abyste si mohli hororovou zahradu prohlédnout z blízka. Dům panenek se nachází v obci Rváčov, která je asi 10 kilometrů od Hlinska. Do obce se dá dostat autem po silnici č. 34. Odbočka na Rváčov je asi 10 kilometrů za Hlinskem.

Zdroj:

Fotografie uveřejněné se svolením autora "LOST IN TIME - URBEX"- https://www.facebook.com/lost.in.time.urbex

https://www.jednoustopouceskem.cz/listing/dum-obesenych-panenek/

http://udalostionline.cz/2019/07/30/hruzostrasny-dum-obesenych-panenek-desi-kolemjdouci-ve-rvacove/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz