Hlavní obsah
Umění a zábava

Efekt Taylor Swift: Olympiáda díky koncertu v ohrožení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock.com

Zvýšila příjmy měst, kde vystupovala, a zvedla sledovanost Super Bowlu. Nyní možná zastíní Olympijské hry v Paříži. Má tak ohromný vliv, že tomuto fenoménu začali odborníci přezdívat Taylor Swift efekt.

Článek

Taylor Alison Swift, narozená 13. prosince 1989 v Pensylvánii, je americká zpěvačka, textařka, skladatelka, multiinstrumentalistka, režisérka a herečka. Patří mezi nejúspěšnější hudební umělce 21. století a s odhadovaným prodejem 200 milionů alb po celém světě je jednou z nejprodávanějších hudebnic všech dob.

Již od útlého věku se Taylor věnovala hudbě a psaní písní. V 14 letech se přestěhovala do Nashville, aby se věnovala country hudbě. Brzy si získala pozornost producentů a v roce 2006 podepsala smlouvu s nahrávací společností Big Machine Records. Debutové album Taylor Swift z roku 2006 se stalo hitem v žánru country a zařadilo ji mezi hvězdy. Následovala alba jako „Fearless“ (2008), „Speak Now“ (2010) a „Red“ (2012), která upevnila její pozici jako jedné z nejpopulárnějších zpěvaček světa. S alby „1989“ (2014) a „Reputation“ (2017) se Taylor Swift vydala směrem k popu a elektronické hudbě. S albem „Lover“ (2019) se vrátila k popovému zvuku a s alby „Folklore“ (2020) a „Evermore“ (2020) experimentovala s indie folkem a alternativním rockem. Její nejnovější album „Midnights“ (2022) se vrací k syntetickému popu a elektronické hudbě.

S Taylor Swift stoupá ekonomika

Taylor Swift, americká popová ikona, není jen globální hudební fenomén, ale v posledních letech se ukázala být i silou, která ovlivňuje ekonomiku a dění ve společnosti. Média a fanoušci si všimli dopadu, který má její popularita a aktivity na různá odvětví, a tak se zrodil pojem „Efekt Taylor Swift“.

Její turné jsou gigantické události, které generují značné příjmy pro místní ekonomiky. Hotely, restaurace a doprava v hostitelských městech hlásí nárůst aktivity, když se tisíce fanoušků sjíždějí, aby viděli zpěvačku na pódiu. Například v roce 2019 odhadla studie, že americká část turné „Reputation Tour“ přinesla městům, která navštívila, 97 milionů dolarů.

Zvedla sledovanost Super Bowlu, a to na něm ani nevystoupila

Taylor Swift sice na Super Bowlu v Las Vegas v únoru 2024 nevystoupila, přesto se o ní v souvislosti s touto prestižní sportovní událostí hodně mluvilo. Některá média totiž poukazují na nárůst sledovanosti Super Bowlu mezi mladými ženami. Taylor Swift má silnou fanouškovskou základnu mezi touto skupinou a někteří spekulují, že její zájem o americký fotbal a partnerství s hráčem Kansas City Chiefs Travisem Kelcem mohly přilákat k sledování Super Bowlu i dívky a ženy, které by se jinak nedívaly. Taylor Swift je také velice aktivní na sociálních sítích a má miliony sledujících. Během Super Bowlu sdílela příspěvky a fotky, čímž pravděpodobně dále zvýšila povědomí o této události a podnítila diskusi mezi svými fanoušky. Samotná asociace Taylor Swift se Super Bowlem, i když jen spekulativní, vyvolala značnou mediální pozornost.

Může zpěvačka zastínit Olympijské hry?

V roce 2024 se Paříž stane dějištěm letních olympijských her a zároveň bude hostit sérii koncertů Taylor Swift. Tato zdánlivě nesourodá událost vyvolala diskuzi o tom, zda popularita zpěvačky může zastínit olympijské hry a utlumit zájem o ně.

Koncerty Taylor Swift se konají v těsné blízkosti olympijských her a v termínech, které se s nimi částečně překrývají. To může vést k tomu, že někteří fanoušci si budou muset vybrat mezi účastí na olympijských akcích a koncertem své oblíbené zpěvačky. Očekává se, že do Paříže v létě dorazí miliony lidí kvůli olympiádě i koncertům Taylor Swift. To může vést k nárůstu cen ubytování, dopravy a dalších služeb, což může ztížit dostupnost pro běžné fanoušky obou událostí. Někteří kritici se obávají, že mediální a veřejný zájem se bude soustředit spíše na Taylor Swift a její koncerty než na samotné olympijské hry a jejich poselství o sportovním duchu, míru a mezinárodním soužití.

Olympijské hry a koncerty Taylor Swift představují dva různé, ale významné kulturní fenomény, které se v roce 2024 v Paříži setkají. Zda se budou vzájemně doplňovat, nebo si budou konkurovat, se teprve uvidí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz