Hlavní obsah
Názory a úvahy

Futuristické nádraží v Chebu je umělecké dílo. Má ale jednu chybu, při bouřce vás může zabít

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Strych

Architekti se někdy nechají svými projekty natolik unést, že zapomenou na bezpečnostní prvky, jako tomu je v Chebu. Tamní autobusové nádraží vás za určitých podmínek může připravit i o život.

Článek

Město Cheb se v roce 2007 rozhodlo pro rekonstrukci autobusového terminálu, který byl do té doby prakticky jen zanedbaným parkovištěm pro autobusy. Vedení města na podobě nového terminálu velice záleželo, proto se rozhodli vyhlásit výběrové řízení na zpracovatele projektu a na zasedání v listopadu roku 2007 odsouhlasili návrh projektové dokumentace, kterou předložilo Sdružení Terminál. Že nešlo zrovna o šťastnou volbu se zjistilo až ve chvíli, kdy již byl projekt takřka u konce.

Megalomanský projekt měl rozpočet neuvěřitelných 117 milionů korun. Město Cheb se podílelo na jeho financování částkou 9 milionů korun a zbývající část potřebných peněz získalo z Regionálního operačního programu NUTS 2 Severozápad. Stavba byla slavnostně zahájena 21. prosince 2011 a dokončena o rok později. Výstavba nakonec vyšla na 110 milionů korun.

Autobusový terminál schytává dodnes slova chvály i kritiky. To je v pořádku, ne každá stavba se musí všem zamlouvat. Její funkčnost je až na detaily také v pořádku. K jednotlivým nástupištím je pohodlný bezbariérový přístup, celý terminál je přehledný a po celém obvodu zastřešený. První drobný přešlap se odehrál na přístupovém chodníku, jehož střecha ztrácí při slabším větru svou funkci ochrany před deštěm. Je totiž velmi úzká a tak vysoko, že je spíše dekorací, než ochranným prvkem.

Drobný nedostatek v podobě nefunkční ochrany před deštěm by se dal prominout, ale za druhou a mnohem závažnější vadu by měly padat hlavy. Architekti vytvořili vskutku unikátní dílo ocelové konstrukce tyčící se hned ve dvanácti bodech směrem k nebi, a to je právě ten kámen úraz. Pokud nemá autor díla sadistické choutky, pravděpodobně omylem vytvořil smrtící nástroj. Jak dokazují cedule umístěné na každém ze sloupů, při bouřce se z budovy stává jeden velký bleskosvod.

Foto: Michal Strych

Upozornění na nádraží v Chebu

Je nepochopitelné, že takto nebezpečná stavba mohla vůbec v dnešní době vzniknout a navíc na tak frekventovaném místě, jako je autobusové nádraží. Během bouřky se stavba stává velice nebezpečnou, jelikož při úderu bleskem rozdá smrtící rány všem co stoj blízko sloupů. Nikomu se zatím nic naštěstí nestalo, je ale otázkou času kdy tomu bude jinak.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz