Hlavní obsah
Cestování

I luxusní dovolená může být levná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Strych

Dovolená za pakatel? Je to možné!

Každý máme ve svém okolí někoho, kdo vyrazí i několikrát do roka na dovolenou. A my se sami sebe ptáme „kde na to bere?“.

Článek

Dovolená nemusí vždy znamenat extrémní zásah do peněženky. Chce to jen vědět, jak na to. Zajít do cestovní kanceláře, nahlásit termín a počkat, co nám pracovník nabídne, je sice nejběžnější a nejpohodlnější cesta, není však jediná. Existuje několik způsobů, jak si dovolenou zlevnit.

First Minute

Pokud víte minimálně půl roku dopředu termín Vaší dovolené, na zajímavé ceny můžete narazit dlouho před začátkem sezóny.

Last Minute

Na opačném konci je tzv. Last Minute, neboli odjezd na poslední chvíli. Ceny v této kategorii bývají zpravidla za velmi výhodnou cenu, jelikož zbývá posledních několik volných míst (v letadle, autobuse, hotelu, apod.), která potřebuje cestovní kancelář v ideálním případě do posledního zaplnit, a to i za dumpingovou cenu, tedy lidově řečeno prodat pod cenou. Volit tuto možnost se může vyplatit. Bohužel se Vám to může i vymstít. A to ve chvíli, kdy máte stanovený termín dovolené a čekáte do poslední chvíle, jestli se náhodou něco nezlevní.

Osobní zkušenost: letecky do Bulharska na 7 dní do 4* hotelu s All inclusive, pár metrů od pláže za 7 900 Kč na osobu, koupeno dva dny před odletem.

Mimo sezónu

Zájezdy mimo hlavní sezónu bývají o poznání lacinější než například v době letních prázdnin. Je ovšem nutné se smířit s určitými riziky. Je zde větší šance, že nebudete mít v době Vaší dovolené ideální počasí. Animační programy pro děti bývají jen v hlavní sezóně, takže pokud vyrazíte s dětmi na dovolenou v červnu, může se stát, že se budou nudit a Vy si dovolenou neužijete, jak jste předpokládali, protože se jim budete muset více věnovat. Ani s denním světlem to nebývá mimo sezónu nejslavnější. Například v Egyptě je konce roku sice stále teplo, ale stmívat se začíná už ve 4 odpoledne.

Osobní zkušenost: Řecko , 3*+ hotel, All inclusive, letecky na 9 dní začátkem června za 11 500 Kč.

Na vlastní pěst

Bude Vás to stát mnoho úsilí, dlouhé přípravy, ale můžete se dostat na celkem zajímavá místa za zajímavé ceny. různé letecké společnosti a vyhledávače nabízí často letenky prakticky za pakatel. Na základě této cesty pak naplánujete celou dovolenou (ubytování, transfery, stravování, pojištění).

Osobní zkušenost: Zpáteční letenka na tři dny Norimberk-Londýn za 850 Kč. Přes vyhledávač ubytování nalezen hotel kousek od letiště za cca 2000 Kč na dvě noci se snídaní. Cestování po Londýně za 8 Liber celodenní jízdenka. Přičteme nějakou útratu za stravování a jsme na 4000 Kč za poznávací zájezd do Londýna.

Slevové portály

Různé slevové portály nabízí často i luxusní zahraniční dovolené za zlomek ceny, kterou uvádí cestovní kanceláře. Důvodem je často nutná vlastní doprava. Ve větším počtu osob se Vám může vyplatit jet autem, nebo minibusem. Takovýto zájezd ale můžete kombinovat s letenkami, zmíněnými o pár řádků výše. Je tak vysoká šance dostat se s cenou hluboko pod hranici, kterou nabízí cestovní kancelář.

Takže kam letos ještě vyrazíte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz