Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jana Peterková: Kariéru úspěšné reportérky ji zničila nešťastná láska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Strych/Dumpling Sandwich Software Inc. - Portrait sketch

Jedna z nejvýraznějších osobností české dezinformační scény se v začátcích své kariéry pohybovala v úplně jiných společenských kruzích a měla celkem slušně našlápnuto.

Článek

Svou kariéru moderátorky začala v roce 1994 v televizi studio TES TV Praha, odkud přestoupila do televize Nova, kde mimo jiné sledovala v roce 2006 kauzu Tomáše Pitra. Ten v té době ovládal firmu Český olej, která koupila státní podnik Setuza za velmi výhodnou cenu. V důsledku toho bylo podáno trestní oznámení proti managementu Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, který firmu obhospodařoval. Trestní oznámení bylo založeno na tom, že šlo o cenu pro stát nevýhodnou.

Peterková sledovala Pitrův každý krok, byla s ním v kontaktu prakticky pořád a to způsobilo, že přeskočila jiskra a zamilovala se do něj. Vztah neměl dlouhé trvání, bohužel kvůli němu přišla o práci reportérky pro televizi Nova. Následující roky se o Peterkové mluvilo pouze v souvislosti s Pitrem a problémy, do kterých ji zavlekl.

Covid-19 vše změnil

S příchodem pandemie Covidu-19 začíná být Jana Peterková znovu vidět. Na sociálních sítích bojuje proti vládě a jejich opatřením. Její způsob projevu je natolik výrazný, že mezi ostatními, sdílející stejný postoj, bezesporu vyčnívá. Po celou dobu pandemie se staví po boku odmítačů opatření a vyslovuje nesouhlas s prakticky každým prohlášením vlády.

Po odeznění pandemie a zrušení veškerých restrikcí se Jana Peterková spolu s dalšími přidala na stranu Ruské federace v názorech na válku na Ukrajině. Její výstupy a herecké výkony jsou natolik bizarní, že se šíří internetem jako virál.

Je to jen show?

V roce 2023 vyšel film s názvem Velké nic. Snímek se pokouší zachytit z druhého pohledu dezinformační scénu a jejich tváře z doby, kdy byla ve světe pandemie covidu-19. Jednou z hlavních protagonistek je právě Jana Peterková. Ve filmu je vidět, jak se Peterková připravuje na demonstrace, jsou s ní vedeny rozhovory, a dokonce nechá filmaře nahlédnout do svého soukromí. Máme možnost se seznámit s jejím přítelem, dětmi a domácími mazlíčky. Jana Peterková je v soukromí stejná, jako kdokoliv z nás. Její životní styl se nijak zásadně neodlišuje od životů jiných. V soukromí je to klidná a spořádaná dáma.

Ve veřejném prostoru se ale Peterková projevuje velmi výrazně. Co jí dokáže z minuty na minutu takto změnit? Možná se jedná jen o show pro vyšší sledovanost a s ní vyšší přísun peněz. Vše to možná začalo pouhým nesouhlasem s nařízením vlády, přerostlo to však ve slušně dotovaný byznys.

Sledujme Janu Peterkovou klidně dál, ale berme její názory a výroky s rezervou. To platí pro každou veřejně známou osobnost. Nenechte se jen tak zmanipulovat, nevíte totiž co stojí v pozadí.

Vše mohlo být jinak

Televize nova v podstatě může za zrod Jany Peterkové takové, jakou ji dnes známe. Pokud by jí nepřidělila kauzu Tomáše Pitra, nepotkala by ho a nezamilovala by se do něj. Televize Nova by ji následně nepropustila a možná bychom ji na televizních obrazovkách vídali jako seriózní reportérku dodnes.

Zdroj:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Jana_Peterkov%C3%A1_(aktivistka)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz