Hlavní obsah
Jídlo a pití

Že byste si nekoupili kilo cukru za 1500 Kč? Věřte, že už jste si ho koupili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - pasja1000

Ne každý výrobek je tak levný, jak se na první pohled může zdát. Výrobci se snaží z každého produktu vytěžit maximum a u některých se jim to nadmíru daří.

Článek

V letáku jste si zakroužkovali, jako Jiřina Bohdalová v reklamě jednoho známého řetězce, všechny položky, které budou od pondělí v akci a nesmí chybět ve vaší kuchyni. Přivstanete si a před otevíračkou už netrpělivě vyčkáváte otevření dveří do vašeho oblíbeného supermarketu. Váš košík se plní těmi nejlepšími produkty za tu nejlepší cenu. Můžete se pochválit, že jste bez ztráty květinky prošli celý obchod, aniž by vám unikla jediná slevová akce a za plný koš dobrot jste utratili jen pár stovek korun. Co když je ale váš nákup levný jen zdánlivě? Respektive je opravdu vše, co jste nakoupili, tak výhodné, jak se jeví?

Příkladem mluvícím za vše, je obyčejný vanilkový cukr (nepleťme si s vanilínovým, ten je pouhou levnější chemickou náhražkou). Položka za 15 Kč rozpočet domácnosti nijak zvlášť nezatíží, je tedy potřeba ho vůbec rozebírat? Ale ano, podíváme-li se na gramáž, nebo na regálovou cenovku, kde je dle zákona povinnost uvádět cenu za 100 g, zjistíme, že si kupujeme něco, co stojí i  150 Kč za 100 g, tedy 1500 Kč za kilo. Tolik nestojí ani prémiové bonboniéry. Uvědomme si, že výroba vanilkového cukru není žádný složitý proces. Jedná se prakticky jen o běžný cukr s vůní vanilky. Pokud pak kilo bílého cukru pořídíme za 20 Kč a vanilkový lusk (běžně k dostání téměř v každém obchodě) za 100 Kč, zjistíme, že si celkem běžně a bez ostychu kupujeme obyčejný cukr za desetinásobek běžné ceny.

Po domácku snadno a levně

Vanilkový cukr se nekazí, kupujeme ho často do zásoby pro případ, že se bude něco péct. Proč tedy nemít v zásobě svůj vlastní kvalitní a levný vanilkový cukr? Potřebujete pouze dvě ingredience a uzavíratelnou nádobu. První důležitou ingrediencí je lusk vanilky. Koupíte jej, jak již bylo zmíněno, v téměř každém supermarketu, a to za cenu kolem sta korun. Druhou ingrediencí je obyčejný bílý cukr krystal.

Lusk oškrábejte nožem do prázdné čisté nádoby, zasypejte jej jedním kilem bílého cukru a pořádně promíchejte. Zbylý lusk následně ponořte také do této nádoby s cukrem, pořádně uzavřete a nechte odležet. Cukr do sebe začne téměř okamžitě natahovat vůni vanilkového lusku a přibližně po dvou týdnech máte vanilkový cukr k dispozici. Čím déle je lusk v cukru, tím intenzivnější vůni váš vanilkový cukr bude mít.

Je to tak jednoduché a tak levné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz