Hlavní obsah
Cestování

Má odlet vašeho letadla zpoždění? Možná máte nárok na peněžní kompenzaci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Už jste mohli ležet na pláži a užívat si zaslouženou dovolenou. Namísto toho čekáte už tři hodiny na letišti, protože letadlo kterým máte letět se porouchalo. Víte že si v tomto případě můžete říct o nemalé odškodné?

Článek

Začíná sezóna dovolených a spousta z nás se chystá strávit volno na pláži u moře, takže vyrazíme do cestovní kanceláře, zarezervujeme hotel, který nám nejvíce vyhovuje a postupně balíme kufry abychom na nic důležitého nezapomněli. Ti, co zvolili cestování letadlem, stejně jako my, měli by vyrazit na letiště se značným předstihem, aby byli dvě hodiny před odletem u odbavovací přepážky. Už tak trávíte samotnou cestou na zaslouženou dovolenou spoustu času a v některých případech se čekání na odlet vinnou letecké společnosti ještě o několik hodin prodlouží. Většinou se nestane nic horšího, než že do cílové destinace dorazíte o trochu později, co když ale díky prodlení přijdete o část dovolené? Víte, že můžete žádat v takovém případě odškodné?

Letecké společnosti moc dobře ví, že by musely vyplácet nemalé částky za prodlení odletu, proto se snaží případné čekání zkrátit na minimum. Ne vždy se jim to ale podaří a pokud se odlet zpozdí o více než tři hodiny, vzniká první podmínka k nároku na odškodné.

Výše samotného odškodného se liší dle letové vzdálenosti. Nejnižší částka, kterou můžete dostat, je 250 euro. Při vzdálenosti nad 1 500 kilometrů se výše odškodného posouvá na 400 euro a při delších letech to může být i mnohem víc. Pozor ale, musí se jednat o evropské letecké společnosti, nebo se zdržení musí odehrát na jednom z evropských letišť.

Ne vždy je žádost o kompenzaci schválena. Záleží totiž na faktu, zda bylo prodlení způsobeno přepravní společností, nebo tzv. vyšší mocí. Tím se rozumí, že pokud byla například na letadle technická závada, kvůli které byl let posunut, na odškodnění máte nárok. Pokud však bylo důvodem špatné počasí, což bývá nejčastější příčinou zdržení letu, na kompenzaci nárok bohužel nemáte.

V případě, že jste si jisti zdržením že strany letecké společnosti, sepište žádost o kompenzaci a nezapomeňte přiložit adekvátní důkazy, které dosvědčí vaše tvrzení.

Každý, kdo pravidelně létá, zažil alespoň jednou to nekonečné čekání na zdržený let. Je-li ale zdržení nepřiměřeně dlouhé, využijte svého práva na kompenzaci. Je to vaše dovolená, váš čas a jsou to vaše peníze, tak si o ně řekněte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz