Hlavní obsah
Jídlo a pití

Hnijící sýr plný červů je vyhledávanou italskou pochoutkou

Foto: Freek0303011, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Na Sardinii se můžete mimo vyhlášené italské sýry potkat také s místní specialitou, která je ovšem pouze pro odvážlivce.

Článek

Na Italském ostrově Sardinie produkují místní pastevci pochoutku s názvem Casu Marzu. Tento sýr se díky způsobu přípravy stal dokonce nejnebezpečnějším na světě a s tímto titulem se i zapsal v roce 2009 do Guinessovy knihy rekordů.

Přestože si italská pochoutka nese toto nechvalně známé prvenství, patří mezi tradiční pokrmy, na který nedají Sardiňané dopustit.

Hnijící pochoutka

Casu Marzu je speciálně upravený ovčí sýr Pecorino Sardo. Jeho přeměna spočívá v tom, že se do horní části bochníku sýra vyřízne otvor, do něhož se nalije mléko. To zkysne a přiláká mouchy sýrohlodky drobné, které nakladou do nitra bochníku larvy. Ty po dobu tří měsíců sýr svými zažívacími kyselinami rozkládají, čímž se z původně tvrdého sýru stane měkký, až tekutý. Larev jsou v vždy v jednom bochníku tisíce. Samotný sýr s mlékem ale mouchy nenaláká. Co je pro ně skutečným lákadlem, je hniloba. Aby byl tedy sýr pro sýrohlodky neodolatelný, musí nejdříve dojít k jeho hnití.

Zda je Casu Marzu připraven ke konzumaci, poznáte pohledem na červy. Na začátku „zrání“ jsou larvy sýrohlodky hbité a dokonce vyskakují do výšky až patnácti centimetrů. Naopak pokud jsou larvy v bochníku příliš dlouho, pohybují se velmi těžkopádně. Hrozí pak riziko, že se sýr dostane do fáze rozkladu, kdy je toxický.

Riziko pokuty, ale také zdravotních problémů

Ze sýru se před konzumací červi vypreparují. Jedinci se silnějším žaludkem ale jedí pochoutku i s bíloprůhlednými vrtícími se obyvateli. V takovém případě ale hrozí, že se červi dostanou živí až do lidských střev a mohou narušit jejich stěnu. Působí pak zažívací potíže a krvavý průjem.

Právě díky těmto zdravotním rizikům je výroba tradičního sýru Casu Marzu zakázána. Místní ho však v domácích podmínkách dodnes vyrábějí a ochotně nabízí zvědavým turistům. Jeho prodejem, respektive nabízením hmyzem infikovaných potravin, se vystavují pokutě až 50 000 EUR.

Chuť této italské tradiční pochoutky je popisována jako velice intenzivní a štiplavá. Ochutnali byste tradiční sýr Casu Marzu?

Anketa

Ochutnali byste Casu Marzu?
Ano, rád zkouším nové věci
18,2 %
Zajímá mě chuť, ale bojím se rizik
0 %
Ne, je to nechutné
72,7 %
Nevím
9,1 %
Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz