Hlavní obsah
Krása a fitness

Nic nechutnějšího než parní saunu v Aši jsem nezažil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - Tumisu

Jsem velkým příznivcem saun a parních lázní. Nejen, že mají pozitivní vliv na zdraví, ale jsou taky místem pro setkávání lidí se stejným zájmem. Ne každý se tam ale umí chovat.

Článek

Bazén v našem městě navštěvuji už téměř dvacet let. Zprvu jsem pouze hltal uplavané metry v našem 25 metrů dlouhém korytu, ale poslední roky jsem začal hojně využívat také parní saunu, která je součástí skromného komplexu. Navštívil jsem za svůj život nespočet druhů saun a parních lázní na různých místech, ale té naší se málokterá vyrovná. Respektive, málokteré osazenstvo se vyrovná tomu našemu.

Nikde jinde jsem nezažil tolik lidí, kteří se rádi podělí o svou oloupanou kůži smíchanou s potem, který se ze sebe ze všech sil pokouší setřást pomocí plastových kartáčů, a to s takovou vervou a energičností, že v prostoru nezůstane jediný neobdarovaný. Kdo by ale do páry vkročil v okamžiku, kdy se ze sebe nikdo nepokouší servat poslední zbytky odumřelé kůže, nemusí zoufat. Stačí se rozhlédnout a dozajista spatří vedle některého z přísedících kartáč připravený vyrazit do akce, pouze vyčkávající na ten správný okamžik, kdy bude kůže na těle jeho majitele dostatečně rozmočená a jeho póry zcela otevřené, aby mohlo rozdávání dárků v podobě potu a odumřelé kůže všem přítomným začít.

Hned vedle parní sauny se nachází malý bazének s ledovou vodou. Kdo chce, může se v něm po proceduře ochladit. Je samozřejmostí, že je potřeba se před vstupem do bazénku důkladně osprchovat, aby zůstala voda krásně čistá po celý den pro všechny návštěvníky. Kdo by toto pravidlo neznal, upozorní jej velká cedule přímo nad bazénkem. Návštěvníci našeho městského bazénu jsou ale něčím výjimeční. Něco jako superhrdinové, pro než pravidla neplatí. Jedná se zpravidla o ty stejné dobrodince, kteří rozdají rádi kousek sebe všem, co jsou zrovna přítomni v parní lázni během jejich rituálu odstraňování staré kůže. Po vydrhnutí celého těla se totiž bez ostychu vydají střemhlav bazénku se studenou vodou. Sebevědomě, s hlavou vzhůru, bez ohledu na pravidla a názory ostatních, jako hrdinové. Přestože voda v bazénku je po takovéto koupeli prakticky nepoužitelná pro dalšího návštěvníka, je jim to jedno.

Hrdinů ale do našeho městského bazénu chodí vícero druhů. Nad umyvadly visí z pochopitelných důvodů cedule zakazující holení. Navzdory upozornění jsou mezi přítomnými denně tací, kteří přijdou vybaveni čerstvě nabroušenou břitvou a neváhají ji použít a vytvořit tak spolu s dalšími holiči koberec z lidských chlupů, kterým zpříjemní krok bosou nohou všem ostatním návštěvníkům bazénu. Každý přeci ví, jak je chůze bosou nohou na mokrou dlaždičku nepříjemná, proč ji tedy sobě i ostatním „nezpříjemnit“?

Kdo se ale nerad dlouho zdržuje ve sprchách, natož v parní lázni, a navštěvuje bazény hlavně kvůli plavání, nemusí být zklamaný. Nebojácní jedinci s odhodláním a sebevědomím hrdinů se objevují i přímo na plaveckých drahách. Nejlépe je poznáte v okamžiku, kdy jsou všechny dráhy obsazeny. Plavce hrdinu to nezastaví. To si takhle plavete svým tempem v klidu ve své dráze a najednou se z ničeho nic proti vám vynoří torpédo v podobě plavce, který se ani nezdráhal vás oslovit s dotazem, zda byste s ním na chvíli nemohli sdílet dráhu. Vám pak nezbývá nic jiného, než mu uvolnit cestu a odebrat se tak maximálně na lavičku, nebo do dětského bazénku, odkud vás snad nikdo svým sebevědomým chováním nevystrnadí.

Náš plavecký bazén je jednoduše plný sebevědomých, nebojácných a odhodlaných osobností. Prostě „hrdinové“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz