Hlavní obsah
Lidé a společnost

Odtud se nikdo živý nevrací. Seznamte se s nejbrutálnějším vězením Ruska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay - vero_vig_050

Evropské věznice jsou ve srovnání s těmi ruskými spíše nucený hotel. Černý delfín je ukázkou toho nejbrutálnějšího vězeňského zařízení, kam vás můžou v Rusku poslat.

Článek

Ve městě Sol-Iletsk v Orenburské oblasti v Rusku leží nechvalně známá věznice s neoficiálním názvem Černý delfín, která proslula svými krutými podmínkami a kterou ještě nikdy nikdo neopustil živý.

Trestní kolonie č. 6., jak je oficiální název tohoto nápravného zařízení, dostala označení Černý delfín podle sochy před hlavním vchodem, kterou vytvořili sami vězni. Jedná se o jednu z nejstarších věznic v této oblasti. Postavena byla roku 1700 a první zmínky o doživotně odsouzených vězních pocházejí z roku 1745. Do dnešního režimu však bylo nápravné zařízení uvedeno až 1. listopadu roku 2000. Od tohoto data je věznice určena těm nejhorším vězňům jako jsou pedofilové, sérioví vrazi, kanibalové nebo teroristé. Ti si zde odpykávají bez výjimky doživotní trest bez možnosti podmíněného propuštění.

Černý delfín se ani zdaleka nepodobá věznicím, které můžeme znát z evropských zemí. Podmínky v tomto ruském pekle jsou doslova brutální. Vězni jsou uvězněni maximálně po dvou v ocelové klícce, která má hned tři vrstvy mříží. Podlahová plocha na jedné cele je zhruba půl metru čtverečního. Jediný pohyb, který se jim dostává je hodinu a půl dlouhá procházka ve větší cele, kam jsou odvlečeni. Od probuzení do večerky, což je 16 hodin, si nesmí sednout ani lehnout. Pokud pracovník vězeňské služby uvidí porušení řádu, na jeho povel jsou všichni obyvatelé cely povinni postavit se vzpřímeně a otevřít ústa. V takové pozici se nacházejí do té doby, dokud jim dozorce nedá pohov. Spát se pak musí při rozsvíceném ostrém světle s hlavou ke dveřím bez možnosti si zakrýt oči. Po celých 24 hodin denně jsou sledováni kamerami a každou čtvrť hodinu prochází kolem cely vězeňská stráž. Jídlo vězni dostávají čtyřikrát denně, a to misku polévky s chlebem.

Pokaždé, když jsou vězni vedeni z cely, musí jít předklonění do pravého úhlu s rukami za zády. Jsou jim také zavázány oči, aby neviděli prostory věznice a hůře se orientovali při případném útěku.

Pohled zevnitř

Více se můžete seznámit s prostředím této i dalších ruských věznic dokumentárním snímku Pohled zevnitř: Nejhorší ruská vězení. Ten byl natočen v roce 2011 a ukazuje místa, kam by se nikdo z nás nechtěl nikdy dostat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz